Campania agricolă de primăvară e gata de start. Ceea ce o ţine în loc este vremea nefavorabilă, făcând imposibilă ieşirea tractoarelor şi utilajelor agricole în câmp. Când timpul va permite, sunt multe de făcut pe ogor. Şi nu vorbim doar de pregătirea apatului germinativ şi înfiinţarea noilor culturi agricole, ci şi de protecţia lor împotriva bolilor şi dăunătorilor.
Despre noile cerinţe referitoare la introducerea pe piață a produselor de protectie a plantelor, depozitarea, manipularea şi utilizarea lor am discutat cu Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ. „Producătorii agricoli trebuie să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate, care trebuie folosite doar în scopul pentru care acestea au fost omologate și numai în conformitate cu instrucțiunile de utilizare. Produsele de protecție a plantelor clasificate ca foarte toxice și toxice vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de Unitatea Fitosanitară Neamţ.
Fermierii nu au voie să aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite în condiţiile legii.
Cu stricteţe, ei trebuie să respecte condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare a produselor de protecţie a plantelor în exploataţiile agricole. Mai mult, sunt obligaţi să păstreze pe o perioadă de cel puţin 5 ani, respectiv 3 ani, documentele de evidentă a produselor de protecţie a plantelor utilizate în exploataţia agricolă”.
*Acte multe, sancţiuni foarte dure
În cazul utilizării produselor pentru protecţia plantelor clasificate ca toxice şi foarte toxice, registrul are acelasi model, însa are regim special şi se înregistrează, în mod obligatoriu, la Unitatea Fitosanitară Neamţ.
La folosirea produselor mai puţin toxice, producătorul agricol numerotează paginile, iar pe spatele registrului, pe ultima pagină, se menționează câte pagini conține registrul, purtând semnătura – şi ştampila, după caz- fermierului sau administratorului societăţii.
Constituie contravenţie nerespectarea de către producători, furnizori, distribuitori, importatori şi exportatori a prevederilor privind menţinerea evidenţei, pe o perioada de cel puţin 5 ani, a produselor de protecţie a plantelor pe care le produc, le importă, le exportă, le stochează sau le introduc pe piaţă, fapta fiind sancţionată cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei.
Tot contravenţie este şi nerespectarea de către utilizatorii profesionişti a prevederilor privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează fiind sancţionată cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei.
Tina CONDREA