*Amenzi între: 25.000-40.000 lei *Buni de paltă concomitent: controlor şi cel controlat!
Cu un an în urmă, Ministerul Agriculturii venea cu noi reguli în organizarea sistemului de inspecţie şi de certificare în agricultură ecologică. Tot atunci s-au stabilit şi noile sacţiuni aplicate celor implicaţi în această activitate, dar care se abat de la „dreapta cale”. În funcţie de gravitatea faptelor, sancţiunile cresc gradual: avertisment, suspendarea activităţii pentru o perioadă de 3 luni, în cazul primirii a două avertismente consecutive în acelaşi an. După asta se poate cere retragerea aprobării privind activitatea de inspecţie şi certificare în domeniul agriculturii ecologice. Cei cărora le-a fost retrasă aprobarea privind desfăşurarea activităţii de inspecţie şi certificare nu au dreptul să depună o nouă solicitare pe o perioadă de 5 ani de la retragerea aprobării.
Acum, respectivele sancţiuni au fost şi mult „îmbogăţite”! Adică se dau şi amenzi, foarte consistente, ele fiind cuprinse între 25.000-40.000 euro. Sancţiunile se aplică atunci când se constată abateri de la statul de produs ecologic, în cultură ori procesare, când nu se ia şi măsura opririi temporare de la comercializare a produselor care nu respectă regulile de producție ecologică sau, după caz, de retragere de la comercializare a acestor produse. Acum, buni de plată sunt, în acelaşi timp, organismul de inspercţie, dar şi operatorul de agricultură ecologică controlat. Adică, se impuşcă doi iepuri dintr-un foc! „Prada” e dublă!Poate fi şi de 80.000 lei, dintr-o lovitură!
Prin noile reglemetări se vrea ca tot ce ajunge pe raft cu eticheta de „produs ecologic”, chiar aşa să fie! Şi nu-i vorba numai de preţ, produsele ecologice fiind mai scumpe. Dar trebuie să respectăm standardele, dacă vrem să ieşim cu produsele ecologice şi pe piaţa europeană.
*Culturile ecologice prin rădăcini şi în Neamţ
În judeţul Neamţ, cei mai mulţi dintre fermierii trecuţi la “ecologişti” sunt producători agricoli şi mai puţini procesatori. Raportul este de 35 din totalul de 43. În rest sunt producători şi, în acelaşi timp, şi procesatorii propriilor produse agricole, ori sunt numai procesatori. În momentul de faţă, la nivelul judeţului Neamţ, 2130 hectare sunt destinate agriculturii ecologice, aflată în anii I şi II de conversie de la agricultura tradiţională la cea ecologică, dar şi care au depăşit acest stadiu. Este vorba de 1850 ha teren arabil şi 280 ha păşuni şi fâneţe. Culturile agricole ecologice sunt şi ele din cele mai diverse, începând cu grâu, porumb, soia, orz, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, cartofi, pomi fructiferi, plante medicinale, flora spontană. Mai aparte pare a fi profilul SC “Cătinofort” Dobreni, o fermă profilată pe cătină ecologică.
Tina CONDREA