Salvare pe Ceahlăul: Grup de turişti, rătăcit în apropiere de Cascada Duruitoarea

09/01/2018

Deviaţie de 8 km de la cursul normal!
Neatenţia pe munte poate costa viaţa. Indiferent de condiţiile meteo, salvamontiştii recomandă maximă vigilenţă, pentru că este foarte uşor să te rătăceşti atunci când nu cunoşti traseele turistice sau dacă ai impresia că le cunoşti prea bine şi nu respecţi regulile muntelui.
“Cele peste 8 grade resimţite în zonă au făcut ca, în Masivul Ceahlău, afluenţa turistică să semene cu cea din presezonul de vară. Din fericire, stratul de gheaţă s-a retras tot mai sus spre altitudini de peste 1500 metri, ca de altfel şi stratul subţire de zăpadă. Câteva cazuri de traumatisme uşoare au fost rezolvate de punctele de prim ajutor din Durău şi Dochia fără a necesita trimitere spre unităţile de primiri urgenţe -UPU. Spre finalul perioadei s-a înregistrat şi prima intervenţie mai serioasă din anul 2018 , un grup de 6 turişti din Galaţi rătăcindu-se între Poiana Viezuri şi Cascada Duruitoarea. Abia după ce au încercat mai multe ore să găsească singuri traseul spre Staţiunea Durău, odată cu lăsarea serii au apelat Dispeceratul Naţional Salvamont şi echipa de intervenţie care era de serviciu în Baza Salvamont Durău i-a găsit la o distanţă de 8 km deviaţie de la traseul iniţial”, ne-au transmis salvamontiştii de la Serviciul Salvamont Neamţ.
Turiştii au fost transportaţi, în siguranţă, cu o autospecială Salvamont. Din fericire, grupul a fost găsit la timp, când o turistă din grup prezenta, deja, simptome de epuizare fizică, stare ce s-ar fi agravat în scurt timp.
Salvamontiştii avertizează că, spre sfârşitul de săptămână, conform prognozelor, temperaturile scad la valori obişnuite acestui sezon , urmând ca, în zona înaltă, să fie minime în jurul valorilor de -14 grade, iar în zona Staţiunii Durău se prognozează -10 grade Celsius.
Geanina NICORESCU