Salvamont Neamţ: Sezonul de iarnă este caracterizat printr-un numar foarte mare de accidente

„Am încheiat încă o săptămână dintr-un sezon aglomerat, cu multe cazuri datorate nerespectarii măsurilor de conduită pe pârtiile de schi/sanie”, a declarat, luni,  Raul Papalicef, şeful Serviciului de Urgenţă Salvamont Neamţ.

Sezonul de iarnă este caracterizat printr-un numar foarte mare de accidente la care si dumneavoastră puteti fi martor, Salvamont vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți în apropierea unui accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă :

1. Nu intrați în panică.

2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.

3. Anuntati echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil , sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decat dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îî provoaca afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca avand un posibil traumatism la coloana necesitând imobilizare și transport adecvat . Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.

5. Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și în lipsa pulsului sau respirației începeți menavrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.

6. Discutați cu victima și observati daca este coerentă în exprimare. Observati dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si incercați să faceți compresie .

7. Nu incercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale.

8. Protejați termic persoana accidentată, discutați permenent cu ea, urmariți o eventuală schimbarea culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

Salvamontiștii din România au avut în ianuarie 1.598 de acțiuni de salvare, dintre care 1.244 de intervenții au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare.

Potrivit Salvamont România, în ianuarie, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 1.598 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical. În urma acestor acțiuni au fost salvate 1.659 de persoane.

Dintre acestea, 683 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, 3 persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV, iar 9 persoane au decedat pe munte.

Din numărul total de intervenții, 1.244 au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare, iar 165 în restul zonei montane.

De asemenea, 159 de persoane s-au prezentat și au beneficiat de prim ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar 21 intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile.

Prin Dispeceratul Național Salvamont au fost primite 1.413 apeluri prin care anunțau accidente montane și 35 apeluri care anunțau incendii în zona montană și submontană, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor Salvamont.  

„Luna ianuarie este o lună de vârf a sezonului de iarnă, fiind caracterizată printr-un număr foarte de turiști pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistenței de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 550 – 600 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din cca 90 de posturi și baze salvamont”, au transmis reprezentanții Salvamont.

Scris de: Călin Pop
Sursa: Salvamont Neamţ