Salariaţii Azochim anunţă proteste la prefectură

03/06/2013

cartel alfa

* Principala nemulţumire este creşterea preţului gazului metan, liderii de sindicat cerând îngheţarea tarifelor pentru un an de zile

Peste 350 de salariaţi ai Ga Pro Co Chemicals Săvineşti vor protesta timp de două zile în faţa Prefecturii, în semn de nemulţumire faţă de lipsa de reacţie legată de problema scumpirii gazului metan. Acţiunea este organizată de Sindicatul Azochim, la proteste participând jumătate din salariaţii societăţii. Şi-a mai anunţat sprijinul şi liderul sindicatului Petrotub Roman, Dănuţ Radu, care deţine funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Sindicale Teritoriale “Cartel Alfa” Filiala Neamţ.

“Protestul se va derula în intervalul orar 9 – 13 şi sperăm să sensibilizăm organismele puterii locale în legătură cu creşterea preţului la gazele naturale,  care va avea ca efect falimentarea industriei chimice, şi metalurgice deopotrivă, pierderea locurilor de muncă pentru toţi cei 740 de salariaţi de la Azochim şi a tuturor celor peste 25.000 de angajaţi în domeniul îngrăşămintelor din ţară”, a declarat Ion Zaharia, liderul “Cartel Alfa” Filiala Neamţ. “Noi facem demersuri de la începutul anului, de când a apărut HG 22 din 22 ianuarie 2013 prin care s-a dispus creşterea preţului la gaz metan cu 165% până în octombrie 2014. Am cerut guvernului să îngheţe preţul gazului metan pentru măcar un an de zile, întrucât orice creştere de preţ duce la scoaterea de pe piaţă a Azochimului, în condiţiile în care 85% din materia primă este gazul metan. Nu am primit nici un răspuns, până acum. În aceeaşi situaţie sunt şi celelalte combinate din ţară, patronul, domnul Ioan Niculae, a făcut chiar el demersuri la guvern, împreună cu patronatul din industria îngrăşămintelor Nitrofosfor, şi nici o reacţie. Vrem să atragem atenţia pornind de la factorii responsabili de aici, care pot face mai departe demersuri pentru rezolvarea acestei situaţii, întrucât dacă se menţine creşterea preţurilor, vor urma creşteri în lanţ, pe orizontală, se va ajunge inclusiv la falimentarea agriculturii, nu doar a celorlalte industrii”.

Sindicaliştii sunt hotărâţi să obţină un prim răspuns chiar de aici, de la nivel local. Delegaţia lor aşteaptă o întrevedere cu prefectul de Neamţ şi o implicare în mod direct a acestuia. Dacă nu vor fi mulţumiţi de reacţie, sindicaliştii nemţeni, care se bazează şi pe colegii lor de la combinatele din Bacău, Târgu Mureş, Turnu Măgurele, Ucea – Braşov şi Făgăraş, sunt decişi să meargă la Bucureşti, unde vor picheta sediul PSD şi sediul guvernului, în zilele de 11 şi 12 iunie.

Angajaţii din industria chimică speră, însă, că guvernanţi vor înţelege că interesul în acest moment este susţinerea, prin orice mijloace, a economiei româneşti, inclusiv a agriculturii, şi păstrarea locurilor de muncă. Sindicaliştii mai spun că dacă nu se va menţine preţul gazului metan, nu doar Azochimul va fi tras pe linie moartă, ci şi toate celelalte industrii şi domenii de activitate care gravitează în jurul industriei chimice. “Nu mai vorbim de subvenţii, dar măcar să fie îngheţat preţul pentru încă un an, astfel ca şi agricultura să fie sprijinită”, a mai spus liderul “Cartel Alfa” Neamţ.

Cristina IORDACHE