Salamuri feliate, otravă curată!

*Asociația Pro Consumatori trage semnalul de alarmă privind calitatea îndoielnică a peste 51% dintre salamurile analizate

Mai mult de jumătate din salamurile feliate pe care le pot cumpăra nemțenii au sare în exces, aditivi cu nemiluita, ba chiar și intensificatori de gust cancerigeni. Studiul dat publicității, ieri, de Asociația Pro Consumatori (APC) scoate în evidență și că mai mult de jumătate dintre salamurile feliate de pe piață conțin peste 76% din cantitatea de sare recomandată zilnic de OMS unui adult, la suta de grame de produs. Potrivit conf.univ.dr. Costel Stanciu, președinte al APC, salamurile feliate figurează pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor de către Ministerul Sănătății! Și asta pentru că au un conținut de grăsimi saturate mai mare de 5 grame per 100 grame produs și un conținut de sare mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs!

Studiul privind calitatea salamului feliat, adus în atenția nemțenilor, face parte din Campania Națională de Informare și Educare “Hrană sănătoasă- o investiție pe termen lung în sănătatea noastră“. Prin această campanie, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr, grăsimi și  aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat studiul pe produse achiziționate din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri). Au fost puse „sub lupă“ 51 tipuri de salam feliat.

63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/coșenilă, nerecomandat în alimentația copiilor

Potrivit APC, în ceea ce privește aditivii alimentari asupra cărora există studii care arată că aceștia pot provoca probleme grave de sănătate, situația se prezintă astfel: 63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/coșenilă. Carminul nu este recomandat în alimentația copiilor, pentru că poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare. Acidul carminic poate provoca rinite, astm, erupții cutanate și distruge vitamina B12. La 22% dintre salamurile feliate s-a folosit caragenanul ca agent de îngroșare. Caragenanul (E407) este un gelifiant. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluși din motive de precauție.

La 96% dintre salamurile feliate s-a folosit nitritul de sodiu ca și conservant. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai în amestec cu sarea într-o proporție de 0,0625%. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust și aromă. Acesta provoacă reacții alergice, dureri de cap și de gât, amețeală, greață, diaree și poate bloca asimilarea vitaminei B6 și a calciului.

La 75% dintre salamurile feliate producătorii nu declară cantitatea de carne din 100 grame produs

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf.univ.dr. Costel Stanciu.

„Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare. La 75% dintre salamurile feliate producătorii nu declară cantitatea de carne din 100 grame produs. Sarea mai are și marea calitate de a menține echilibrul fluidelor extracelulare. În mod normal, când consumăm prea multă sare, organismul eliberează hormonul numit aldosteron, care ne aduce o puternică senzație de sete, cu ajutorul căreia ne hidratăm și eliminăm sarea din organism.

Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare „iodată“ decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare zilnic. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale. Cea mai bună soluție pentru a reduce consumul de sodiu este să înlocuim sarea cu arome și condimente. Sarea este combinația dintre sodiu și clor, iar sodiul consumat în exces este foarte dăunător organismului. Sodiul dublează riscul unui accident vascular cerebral, crește tensiunea arterială și este un factor favorizant în apariția tulburărilor grave de metabolism, afectând rinichii și ficatul“, subliniază reprezentanții APC, printr-un comunicat de presă.

În peste 50% dintre salamuri s-au identificat 26 de aditivi alimentari

Identificarea substanțelor chimice și a aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung, atrag atenția specialiștii.

În cele 51 de produse analizate de APC s-au identificat 26 aditivi alimentari și alte substanțe, după cum urmează: eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, gumă konjac, gumă xantan, gumă guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfați de sodiu, trifosfați de sodiu, polifosfați de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aromă de fum, acid izoascorbic.

Geanina NICORESCU