Să mâncăm şi să bem sportiv

* Reţete de sarmale, de la Costel Enache (antrenorul Ceahlăului), piftie, făcută de Ioan Purcaru (antrenor lupte, iar după, un ceai de anghinare, ne recomandă antrenorul de atletism Dan Cojocaru

Dacă bărbaţii sunt cei mai buni în bucătărie, există şi cei mai buni bucătari printre antrenorii nemţeni. Rugând mai mulţi să ne prezinte o reţetă pentru masa de Crăciun, am primit fel şi fel de răspunsuri, de la banalul sandviş, la cartofii franţuzeşti. Dar am dat şi peste doi care ar pune mâncăruri tradiţionale pe masa de Crăciun, dacă ar trebui să gătească.

Antrenorul de lupte Ioan Purcaru ne-a spus cum face piftia. De pasăre. Ingrediente: o curcă sau curcan, rădăcinoase- morcov, păstârnac, ţelină, ceapă, usturoi, sare şi piper. Se porţionează pasărea, mai puţin pieptul, care se găteşte în alt mod. Se fierb carnea şi legumele la foc mic, mai multe ore, până ce aproape se desprinde carnea de pe os. Atunci, putem fi siguri că există destulă gelatină pentru ca piftia să se lege. Se scoate carnea de pe oase şi se aşează în boluri. Peste, se toarnă supa fierbinte, din care au fost scoase legumele. Se lasă la rece, până se întăreşte şi se mănâncă cu mămăligă caldă şi moale.

Usturoiul, a ţinut să precizeze antrenorul de lupte, se pune în amestecul de carne şi legume cu puţin înainte de a fi luat de pe foc şi se strecoară odată cu rădăcinoasele.

Lângă piftia antrenorului Ioan Purcaru ar merge sarmalele în frunze de varză ale antrenorului Ceahlăului, Costel Enache. Nu le găteşte singur, recunoaşte, dar s-ar descurca, dacă nu ar avea de ales.

Ingrediente: carne tocată, amestec de vită şi porc, 2-3 morcovi, 1 păstârnac şi puţin mărar, orez, ceapă, frunze de varză şi şuncă afumată. Se amestecă carnea, legumele date prin maşina de tocat sau pe răzătoarea mică, ceapa tăiată mărunt şi verdeaţa, cu orezul, pentru umplutură. Frunzele de varză se clătesc de mai multe ori şi li se scot cotorii, după care se scurg. Pe o frunză se pune o lingură de umplutură, se rulează şi se obţine sarmala. În oală, se pune prima dată un strat de şuncă, apoi se aşează două de sarmale, un strat de şuncă, din care se face la final un „capac”. Sarmalele se fierb în cuptor, circa 4-5 ore, la foc mic.

Piftia şi sarmalele nu fac parte dintr-un meniu sportiv, dar în cantităţi mici, pot fi consumate şi de sportivii celor doi antrenori-bucătari.

„După un astfel de meniu, merge un ceai de anghinare”, recomandă antrenorul de atletism Dan Cojocaru, puţin invidios probabil pe colegii săi mai pricepuţi în „sportul” culinar.

Şi a mai dat un sfat pentru un Crăciun uşor, fără nici un fel de durere.

„O plimbare până pe Cozla, în vârful pârtiei, într-o companie plăcută, şi o cană de ciocolată fierbinte. Totul cu zâmbetul pe buze, căci starea de bine este în primul rând legată de spirit”, ne-a spus antrenorul.

Că este cu pifitie, sarmale sau o plimbare în natură, ideea este să aveţi un Crăciun cu măsură şi să vă tihnească!