S-a rupt cerul deasupra Neamțului

Inundatii Damuc 2 iunie 2016-02 *Cantitățile de precipitații sunt impresionante * Aseară, era pericol de inundații în comuna Piatra Șoimului * pe Valea Muntelui, apele au rupt drumuri, au inundat curți, subsoluri, au blocat circulația * Școala din Dămuc este închisă până luni * Aseară, președinta Consiliului Județean, Emilia Arcan, era la Dămuc, unde evolua dezastrul produs de ploaia care nu se mai oprise de ieri dimineață * În Piatra Neamț situația risca să degenereze, aseară, în Dărmănești și Văleni

Județul Neamț băltește după atâtea ploi și din ce spun meteorologii și hidrologii, problemele sunt departe de a fi depășite. De aseară autoritățile s-au apucat de făcut recensământul primelor pagube produse de inundații și dacă prognozele se adeveresc, urmează a se număra mult de-acum înainte, pentru că sunt coduri galbene, portocalii și roșii în vigoare, referitoare la cantitățile de apă care încă mai cad ori la revărsările ce vor apărea, producând pagube însemnate, pentru că nivelul râurilor și al pâraielor urmează a crește.

Aseară, autoritățile județene identificaseră prima pagubă importantă: o spărtură pe DJ 127A, la Dămuc, care avea să rupă satul în două. „Am venit la Dămuc cu câțiva colegi consilieri, pentru că ne-a spus primarul că sunt probleme în zonă. Într-adevăr, drumul județean nu mai este circulabil. Apa a săpat pe sub asfalt și s-a format un crater pe o lungime de cinci-șase metri pe toată lățimea lui. S-au adus niște bolovani imenși cu care se încearcă acoperirea gropii respective, și pentru că există pericolul să fie mișcați din loc de șuvoaie, bucățile de stâncă sunt proptite cu trunchiurile unor arbori, aduși din pădure și legați cu șufe pentru a opune rezistență. Pe circa zece kilometri din acest drum, din loc în loc, la câțiva zeci de metri, asfaltul a fost rupt, de parcă nu a existat niciodată. Circulația este blocată și nu știu cum vor evolua lucrurile, dar e complicat… Școala din Dămuc va fi închisă până luni, pentru că efectiv nu se poate circula. Din păcate au apărut primele subsoluri și curți inundate, iar de pe versanți curge foarte multă apă care cară aluviuni spre zona joasă. Sunt la Dămuc și reprezentanți ai Poliției, ISU, primarul, consilieri locali, este mobilizare generală. Probleme mai sunt la Piatra Șoimului și Chintinici, este afectat și drumul de la Bicaz Chei, la limita cu Harghita și la Bicaz, pe drumul național DN 15, a căzut un arbore care a blocat circulația“, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț, în timp ce vedea limitele dezastrului de la Dămuc.

Cu spaima-n sân și la Piatra Șoimului

Altă zonă afectată de ploi e în aval de Piatra Neamț. Pârâul Calul a ieșit din matcă și a inundat drumurile comunale care fac legătură între satele comunei Piatra Șoimului. Primarul Neculai Nicorescu a scos pe teren toate utilajele din dotarea Primăriei pentru a degaja albia pâraielor Calul și Iapa, care traversează comuna. Serviciile locale pentru situații de urgență sunt la fața locului, gata să acționeze. Sătenii au fost atenționați asupra riscului de inundații, iar primarul Nicorescu speră să scape cu bine din codul roșu de inundații. Asta nu înseamnă că urma să aibă o noapte liniștită, după ce s-a mai confruntat cu astfel de situații. Primarul recunoaște că, dacă scapă ușor de noaptea trecută, e  un om norocos. Și nu numai el, ci și întreaga comunitate locală. „Deocamdată lucrurile sunt sub control și vorbim de ora 20.00. Noi suntem pregătiți pentru orice. Am scos utilajele și am degajat albiile pâraielor care traversează comuna Piatra Șoimului. Pe pârâul Calul este mare pericol. Sper să trecem de această noapte pentru că sunt anunțate ploi abundente. În unele zone apa a ajuns deja pe carosabil. Noi suntem pregătiți, sper să trecem cu bine de acest cod roșu de inundații. Serviciile locale pentru situații de urgență sunt la datorie, am anunțat autoritățile județene, sper să fie bine“, a declarat Neculai Nicorescu, primarul comunei Piatra Șoimului.

Ploi bogate și peste municipiul reședință de județ

Cele mai afectate cartiere din municipiul Piatra Neamț sunt Dărmănești și Văleni, iar primele curți inundate sunt pe strada Cetatea Neamțului. Pentru a face față situației, autoritățile au luat decizia de a se acționa în ordinea priorităților. Cele trei pâraie – Bolovoaia și Turcului în Văleni și Cuiejdiul au început să iasă din matcă. „S-a spart o porțiune de dig de pe Cuiejdi în zona cartierului Dărmănești și am demarat procedurile pentru remedierea situației. Am chemat un buldoexcavator cu care se intervine. Poliția Locală e pe teren împreună cu Publiservul și Apa Serv și desfundă canalizările și decolmateaza șanțurile. Noi suntem pe poziții toată noaptea. Vom avea o noapte de foc“, a declarat Eugen Pancu, șeful Poliției Locale Piatra Neamț.

Risc mare în Văleni

Din Văleni ne-a relatat situația, telefonic, viceprimarul Cătălin Misăilă, aseară, la ora 21:30. „Suntem aici de la ora 17, de când am auzit că sunt probleme. Sunt probleme marii pe pârâul Turcului și pe Bolovoaia în cartierul Văleni. Am avut, la început, un singur utilaj, după care am oprit pe drum, din întâmplare, un utilaj al unei firme private, care ne-a dat o mână de ajutor. S-a lucrat la eliberarea albiei pentru a nu se inunda casele oamenilor. Acum avem două utilaje de la Publiserv. Acum la ora 21.30, apa este până la pod în Văleni. Oamenii stau cu frica în sân și au pus saci și tablă ca să nu le intre apa în case. Sunt 50 de persoane care au ieșit în stradă de teama apelor. Nu avem suficiente utilaje, probabil în noaptea asta vor fi inundații. Tot biroul SVSU din Primăria Piatra Neamț și toată lumea e de serviciu în noaptea asta în zonele cu risc de inundații“, a declarat viceprimarul Cătălin Misăilă.

Aseară, probleme la distribuția gazelor naturale în Tașca

Creșterea nivelului apelor în comuna Tașca a pus în pericol distribuția de gaze naturale. „E.ON Distribuție România a întrerupt alimentarea cu gaze naturale la unii consumatori din Tașca, din cauză că apele transportă resturi și lovesc într-o conductă ce traversează un pod“, a precizat, pentru ziarul Ceahlăul, Corneliu Zaiț, purtător de cuvânt E.ON Distribuție România.

Conform acestuia, distribuția gazelor naturale va fi reluată imediat ce situația o va permite.

„Astăzi au mai fost probleme cu alimentarea cu energia electrică la Dulcești, dar situația a revenit la normal. Deocamdată nu există alte probleme, vom vedea ce se întâmplă la noapte“, a mai spus Corneliu Zaiț.

Cod roșu de inundații în Neamț!

Ploile torențiale din ultima perioadă au pus pe jar pe autorități, care au instituit cod roșu de inundații pe râuri din județele Bacău, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț și Vrancea.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), codul roșu este valabil până în această seară la ora 18, pe râuri din bazinele hidrografice R. Negru (județele Harghita și Covasna), afluenții din bazinul superior și mijlociu al Bistriței (județele Suceava, Harghita și Neamț), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău) și Putna (județul Vrancea). Fenomenele hidrologice se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din județele Neamț, Bacău, Vrancea și Covasna.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte de inundații și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri cu 20-50 cm ale cotelor de pericol pe afluenții Trotușului aferenți sectorului aval confluență Uz—amonte Onești, județele Bacău și Covasna“, a precizat INHGA.

În afară de acest lucru, până în această seară la ora 18, în Neamț și alte 6 județe din Moldova e cod portocaliu de ploi torențiale. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat,  în județele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani, ploile vor avea caracter torențial și se vor depăși local 50 de l/mp și izolat, mai ales în zona de munte, între 80 și100 de l/mp. Tot până în această noapte la ora 21, județul Neamț se află sub atenționare de cod galben de ploi abundente. În județ, localitățile cele mai expuse la inundații, sunt cele din zonele de deal și de munte, unde ploile torențiale pot forma puhoaie pe versanți. În aceste zile, vremea își va menține registrul termic, cu temperaturi maxime de până la 17 grade Celsius.

V. ANDRIEȘ, Irina ȘTEFĂNESCU, Mihael BALINT