luni, februarie 6, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa Fara categorie

S-a drogat în pauza mare

de Ceahlaul
8 ani în urmă
in Fara categorie
Reading Time: 6 mins read
0 0
A A
1
S-a drogat în pauza mare
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

drogat1 drogat2 Elevul drogat a fost dus la spital cu ambulanţa, însoţit de directorul adjunct al şcolii

* „Deja ne e frică de ce se întâmplă; nu am mai avut astfel de situaţii până acum şi trebuie să ne preocupăm pentru ca acest fenomen să nu ia amploare”, a spus Gabriela Banu, inspector şcolar adjunct

Un elev al Şcolii nr. 5 din Piatra Neamţ a avut nevoie de salvare după ce a fumat o ţigară cu etnobotanice în pauza mare. Incidentul, petrecut în timpul programului şcolar din 26 ianuarie, a intrat imediat în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, care a demarat o anchetă.

Carmen Munteanu, director adjunct la Şcoala Gimnazială nr. 5, a ţinut să sublinieze faptul că elevul, în vârstă de 15 ani, a fumat în afara unităţii de învăţământ: „Într-adevăr, băiatul este elevul nostru, dar în pauza mare a ieşit din curte. Colegi de-ai lui au venit să ne spună, speriaţi, că băiatul se simte rău şi că a fumat o ţigară, fără să ne spună că ar fi fost cu etnobotanice. Am dus copilul la cabinetul nostru şcolar, dar pentru că într-adevăr se simţea foarte rău a trebuit să chem salvarea. Chiar eu l-am însoţit la spital, unde l-am lăsat în grija medicilor din Unitatea de Primiri Urgenţe. Privitor la faptul că elevul a ieşit din curtea şcolii în timpul pauzei vreau să spun că a ieşit pe la poarta mare, din dreptul terenului de fotbal, iar paznicul se afla la poarta principală”.

Inspectorul şcolar adjunct Gabriela Banu, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a opinat, însă, că porţile puteau fi încuiate pe perioada pauzelor, mai ales că în incintă se află un chioşc alimentar de unde copiii îşi pot procura alimente, dar că rămâne de văzut ce prevede Regulamentul de ordine interioară: „Paza în şcoli este o problemă, dar trebuie să vedem cum stau lucrurile şi dincolo de curtea şcolii.Trebuie să ne preocupe căutarea unor soluţii viabile pentru ca împreună cu Poliţia Locală, cu întreaga comunitate, cu sprijinul părinţilor, să luăm măsuri pentru a nu se ajunge la asemenea situaţii. Consumul de etnobotanice în rândul elevilor este un fenomen care în alte judeţe a luat mai multă amploare, iar dacă nu se iau măsuri putem avea şi noi probleme mari. Acest caz singular din acest an, chiar din ultimul an- pentru că în 2014 nu au fost situaţii de consum de etnobotanice în timpul programului şcolar- ne pune serios pe gânduri. Deja ne e frică de ce se întâmplă. Copiii noştri suferă şi noi trebuie să-i ajutăm să reziste tentaţiei. Noi deja derulăm proiecte comune cu Poliţia, cu Centrul Antidrog din Neamţ, au loc întâlniri frecvente cu elevii, aceştia află care sunt riscurile consumului de droguri, dar, evident, trebuie o implicare şi mai activă în prevenţie şi avem nevoie de susţinere, în primul rând a părinţilor. Ei le dau bani copiilor pentru pachet la şcoală, iar tentaţiile sunt mari…”.

Centrul antidrog cu sediul în Piatra Neamţ a desfăşurat numeroase proiecte şi activităţi de prevenire a consumului de droguri, dar resursele umane şi financiare limitate îngreunează derularea activităţilor. Şi Şcoala Gimnazială nr. 5 este inclusă într-o serie de proiecte privind prevenirea consumului de droguri, având loc sesiuni semestriale în care elevii sunt avertizaţi asupra efectelor nocive produse de droguri.

 

* Peste 2500 de elevi şi 200 de părinţi incluşi anul trecut de CPECA în proiecte de prevenire a consumului de droguri

Reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ Activităţile ne-au transmis că, în ceea ce priveşte activităţile de reducere a cererii de droguri, au fost realizate 16 proiecte de prevenire (14 iniţiate de către CPECA Neamţ, derulate cu o serie de parteneri locali), cu 258 de activităţi specifice de prevenire şi 33 de activităţi punctuale, în cadrul cărora beneficiarii direcţi au fost 366 elevi din ciclul primar, 874 elevi din ciclul gimnazial, 1220 elevi din ciclul liceal, 178 cadre didactice, 217 părinţi şi 1545 membri ai comunităţii locale

„Proiectele derulate au presupus activităţi de informare – conştientizare – educare a tinerilor cu privire la riscurile şi implicaţiile consumului de tutun, alcool, substanţe noi cu proprietăţi psihoactive – SNPP (denumite generic şi greşit „produse etnobotanice”) şi droguri ilegale, formarea de abilităţi (comunicare, negociere a conflictelor, tehnici asertive etc.), problematizări, jocuri de rol, formarea de voluntari în domeniul prevenirii consumului de droguri şi activităţi de sensibilizare a părinţilor cu privire la importanţa implicării active în prevenirea consumului de substanţe la copiii acestora”, a subliniat Elena Doroftei, asistent social în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ (CPECA).

* 17 dependenţi de droguri au beneficiat de servicii de asistenţă la CPECA anul trecut, însă doar unul dintre ei a apelat din proprie iniţiativă!

În ceea ce priveşte acordarea de servicii de asistenţă pentru consumatorii de droguri şi aparţinătorii acestora, pe parcursul anului 2014 CPECA Neamţ a acordat astfel de servicii pentru 17 beneficiari ai centrului, toţi fiind evaluaţi pe cele 3 arii (medicală, psihologică şi socială), în cadrul a 51 de şedinţe de evaluare. 11 dintre aceştia ( 65%) sunt referiţi de către DIICOT (Neamţ, Suceava şi Bacău), 5 beneficiari (30%) de Serviciul de Probaţiune Neamţ şi unul a solicitat servicii din proprie iniţiativă. În total au fost acordate 85 de şedinţe individuale, din care 17 şedinţe de consiliere şi management de caz pentru 3 beneficiari care au fost incluşi într-un program integrat de asistenţă.

„Cei 17 beneficiari sunt toţi de gen masculin, cu vârsta cuprinsă între 18 – 39 ani. Toţi sunt consumatori de canabis, ca drog principal, 11 dintre ei fiind şi consumatori de SNPP (produse etnobotanice).

În urma evaluării realizate de echipa terapeutică, 6 din cei 17 beneficiari, nu au trecut la următoarea etapă, de includere într-un program de asistenţă, ci au fost doar informaţi despre serviciile oferite şi posibilitatea de accesare a lor.

Se observă că serviciile oferite în anul 2014, au fost preponderent de evaluare, ca urmare a dispoziţiilor primite de la DIICOT Neamţ şi judeţele învecinate( SV şi BC), odată  cu aplicarea art. 19/1 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, modificată prin Legea 187/2012”, a subliniat Elena Doroftei, din cadrul CPECA Neamţ.

 

* Pe parcursul anului trecut, 26 de consumatori de droguri au ajuns la Urgenţe, cel mai mic având 16 ani

Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii CPECA Neamţ, pe parcursul anului 2014 la Spitalul Judeţean Neamţ – Secţia Psihiatrie a fost internat un singur consumator de canabis, iar la Unităţile de Primire Urgenţe Piatra Neamţ şi Roman, s-a prezentat un număr de 26 de cazuri, 14 din municipiul Roman şi 12 din municipiul Piatra Neamţ. Pacienţii au fost majoritari de gen masculin 58%, iar 42% de gen feminin; 50% au vârsta cuprinsă între  21 – 35 de ani, 23% cu vârsta cuprinsă între 16 – 20 de ani, iar 22% între 36 – 70 de ani. Jumătate dintre pacienţi s-au adresat la UPU ca urmare a consumului de medicamente (sedative sau hipnotice), restul ca urmare a consumului de SNPP („produse etnobotanice”), canabis, şi alte substanţe psihotrope necunoscute.

În total, anul trecut, spitalele din Moldova au înregistrat  858 de urgenţe cauzate de consumul de droguri. Acestea sunt însă doar vârfurile. Vorbim de cazurile care au ajuns la spital, nu de toţi consumatorii. Situaţia este agravată de faptul că unele droguri au început să fie produse local. Astfel, potrivit datelor statistice oficiale, 54% din cantitatea de canabis confiscată a avut ca ţară de origine România. De asemenea, şi metadona este produsă în România. În 2013, au fost identificate în ţară patru laboratoare clandestine, din care două de condiţionare de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive. Anul trecut, Brigada de Combatere a Crimei Organizate a identificat în Iaşi două plantaţii ilegale de cabanis. În total, au fost confiscate la Iaşi droguri în valoare de piaţă de 750.000 lei. Cea mai mare cantitate, respectiv 4,27 kg, a fost de canabis, iar 1,03 kg au fost substanţe psihoactive. Totodată, s-au confiscat 0,5 g de cocaină, 8 comprimate de ecstasy şi 5 grame de MDMA. Alte 550 grame de canabis au fost confiscate de Poliţia de Frontieră.

 

* Proiecte pentru 2015

„Având în vedere misiunea pe care statul român ne-a încredinţat-o, respectiv coordonarea unitară a activităţilor din domeniul prevenirii traficului şi consumului ilicit de droguri, vom continua să ţinem cât mai sus profesionalismul activităţilor antidrog, să-i chemăm alături de noi pe toţi cei care ne pot ajuta în atingerea dezideratelor noastre şi să dăm substanţă sloganului Agenţiei Naţionale Antidrog – „Uniţi pentru viaţă!” „, au subliniat specialiştii CPECA Neamţ.

Pentrul anul 2015, aceştia şi-au propus atingerea obiectivelor asumate la nivel local prin Strategia Judeţeană Antidrog 2014 – 2020 şi a Planului Antidrog Local 2014 – 2016, precum şi monitorizarea implementării acestora de către instituţiile cu atribuţii în domeniu;

– continuarea activităţilor de informare – educare – conştientizare a tinerilor cu privire la riscurile şi implicaţiile (medicale, psihologice şi sociale) a consumului de tutun, alcool, SNPP şi droguri ilegale;

– continuarea dezvoltării reţelelor locale de prevenire prin derularea proiectelor de formare de voluntari în localităţile Roman, Tg. Neamţ şi Piatra Neamţ şi implicarea acestora în diferite activităţi de prevenire;

– derularea unor cursuri de formare în domeniul antidrog adresate cadrele didactice din judeţ şi altor categorii de personal cu activitate conexă;

– stimularea şi susţinerea demersurilor organizaţiilor neguvernamentale din judeţul Neamţ de a implementa proiecte pe domeniul prevenirii consumului de droguri şi atragerea de noi surse de finanţare;

– dezvoltarea parteneriatelor în vederea susţinerii reţelei locale de prevenire şi atragerea de noi parteneri pentru dezvoltarea reţelelor locale de servicii de asistenţă;

– participarea la activităţi de formare şi perfecţionare a personalului CPECA Neamţ în domeniile de specialitate;

– continuarea demersurilor pe lângă autorităţile publice locale în vederea identificării şi preluării unui spaţiu adecvat serviciilor specifice oferite membrilor comunităţii locale, în mod gratuit.

Geanina NICORESCU

 

Taguri: drogatelevpauzaurgente
Articolul anterior

Gheorghe Vasiloiu, proces câștigat cu ANI

Urmatorul articol

La Mulţi Ani Florin Axinia

AsemanatoareArticole

Accident rutier la Vânători Neamț
Fara categorie

Accident rutier la Vânători Neamț

25/01/2023
316
Atenție, de astăzi:  S-a înăsprit legislația din domeniul silvic!
Fara categorie

Neamț: Acțiuni pentru combaterea delictelor silvice

12/10/2022
316
Degustarea corectă a vinului – Iată cum poți crea o experiență complexă chiar la tine acasă!
Fara categorie

Degustarea corectă a vinului – Iată cum poți crea o experiență complexă chiar la tine acasă!

02/10/2022
316
Te-ai întrebat vreodată despre cum prind cazinourile numărătorii de cărți?
Fara categorie

Te-ai întrebat vreodată despre cum prind cazinourile numărătorii de cărți?

23/08/2022
317
Troleibuzul devine operator unic de transport în Piatra – Neamţ
Fara categorie

Troleibuzul devine operator unic de transport în Piatra – Neamţ

12/04/2022
316
Vrei să faci renovări de interioare și ești la început de drum? TOP 3 sfaturi de care să ții cont
Fara categorie

Vrei să faci renovări de interioare și ești la început de drum? TOP 3 sfaturi de care să ții cont

07/04/2022
317
Mai multe articole
Urmatorul articol
La Mulţi Ani Florin Axinia

La Mulţi Ani Florin Axinia

Comentarii 1

  1. vladimir says:
    8 ani în urmă

    Cat de „mamoase” s-au arata si directoarea si inspectoarea in cazul fumatorului! Mai trebuia , pe scara ierarhica , sa se implice Raed si ministrul educatiei, pentru ca tacamul sa fie complet.
    Chioscurile cu produse alimentare in incinta unitatilor scolare sunt afacerile conducerilor scolilor si nu isi au locul acolo. In majoritatea scolilor nu exista asistenta medicala zilnica , chiar cu un orar mai redus, in schimb nu lipsesc chioscurile alimentare la multe dintre scolile din mediul urban. Oare este legal?

ȘTIRI RECOMANDATE

Locul 2 la Salonul Calului

Locul 2 la Salonul Calului

9 ani în urmă
315
SRI are nevoie de sânge proaspăt

Prefectura Neamţ : Întrunirea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă

6 ani în urmă
315
Vizitatori peste aşteptări la Standul Primăriei Piatra Neamţ de la Târgul de Turism al României  

Județul Neamț este bine văzut la Târgul de Turism al României

8 ani în urmă
315
„Dăruieşte o jucărie pentru o copilărie”

„Dăruieşte o jucărie pentru o copilărie”

10 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe
  • IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ
  • Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

ARHIVA ZIAR

februarie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« ian.    

Categorii

Știri recente

Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe

Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe

01/02/2023
IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ

IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ

01/02/2023
Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

01/02/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .