S-a deschis expoziţia „Muzeul copilăriei anilor ‘70”, la Casa de Cultură

muzeul copilariei3 Expoziţia este dedicată martirilor Revoluţiei din decembrie 1989

Marţi, 16 decembrie, a avut loc inaugurarea expoziţiei permanente „Muzeul copilăriei anilor ‘70”, expoziţie găzduită de Casa de Cultură a Sindicatelor, într-una din sălile de la etajul 1, lângă Anticariat. La eveniment au participat colecţionari, artişti, reprezentanţi ai Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

Expoziţia se adresează tuturor copiilor, mari şi mici, dar şi adulţilor care se simt copii şi care doresc să-şi revadă cei mai frumoşi ani ai vieţii. Pot fi admirate, aici, jocuri şi jucării vechi, păpuşi Arădeanca, tancuri, maşinuţe, avioane, rachete, tamburine din tablă, publicaţii din „Epoca de aur”, obiecte de vestimentaţie, insigne sau rechizite care amintesc de anii ’70 – ’80, colecţionate de sculptorul Iulian Gorea, încă de acum 10 ani.

De asemenea, pentru că pe data de 16 decembrie s-au împlinit 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din 1989, Iulian Gorea dedică această colecţie de jucării memoriei celor peste 1000 de martiri care şi-au dat viaţa pentru libertatea şi demnitatea noastră.

„Expoziţia inaugurată astăzi surprinde cel mai bine spiritul unei generaţii, aceeaşi generaţie care a avut curajul nebunesc să iasă în stradă acum 25 de ani, pentru a dărâma regimul comunist. Este maniera mea modestă de a le mulţumi acestor eroi şi de a-i omagia, pentru că nu avem voie să îngropăm în uitare jertfa lor. De aceea, ne-am propus să ridicăm şi un monument, în parcul central, în memoria celor care au căzut la Revoluţie, mai ales că, în data de 16 decembrie 1989, un pietrean a avut curajul să aprindă o lumânare pentru martirii timişoreni, chiar lângă statuia lui Ştefan cel Mare”, ne-a spus sculptorul Iulian Gorea, proprietarul ineditei expoziţii.

Alături de jucării, vizitatorii pot admira şi jocuri (palete de tenis, mingi, puşti, pistoale etc.), precum şi o colecţie de vaporaşe, lucrate la Casa Pionierului.

„Expoziţia de jucării a domnului Gorea este, cu siguranţă, o expoziţie unicat, care ne readuce în memorie cea mai frumoasă perioadă a vieţii: copilăria. Departe a-şi propune să reînvie o epocă de tristă amintire, expoziţia a apărut ca urmare a pasiunii domnului Gorea de a colecţiona jucării de altădată. Cu atât mai important este evenimentul, cu cât este dedicat celor cărora le datorăm libertatea, dar şi posibilitatea de a avea astăzi o copilărie la alte standarde, net superioare, din toate punctele de vedere, pentru generaţiile mai tinere, inclusiv pentru copiii noştri. Ne-am dori să preluăm această expoziţie, ca expoziţie temporară, şi în cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, poate a Muzeului de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ, dar rămâne să stabilim cu proprietarul detaliile organizării acestui eveniment”, ne-a spus dr. Constantin Preoteasa, muzeograf la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni.

Expoziţia „Muzeul copilăriei anilor ‘70” poate fi vizitată până pe data de 22 decembrie, între orele 10 – 14. Intrarea este liberă.

Irina NASTASIU