S-a dat startul înscrierilor la Concursul de Creație Lirică „Dor de poezie“, ediția a XV-a

Până pe data de 10 martie, elevii și cadrele didactice nemțene se pot înscrie la cea de-a XV-a ediție a Concursului de creație lirică „Dor de poezie“, eveniment organizat de Colegiul Tehnic „Petru Poni“ Roman, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Casa Corpului Didactic Neamț, Primăria Roman și Biblioteca Municipală „George Radu Melidon“ Roman. Propunându-și să antreneze concurenții în activități care să valorifice și să dezvolte potențialul creativ și simțul estetic prin exprimarea emoțiilor și sentimentelor prin poezie, manifestarea se adresează atât liceenilor talentați, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, cât și cadrelor didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal.

„În acest timp al postmodernității, caracterizat printr-o dinamică de o mare complexitate, dezvoltarea potențialului creativ al elevilor a devenit o prioritate pentru învățământul românesc și nu numai. Creativitatea, comunicarea, inovarea sunt competențe-cheie în câmpul practicii educaționale, cu rol în dezvoltarea gândirii și stimularea progresului personal. Finalitatea și impactul celor 14 ediții desfășurate deja ne motivează în continuarea concursului, cu intenția ca în timp acesta să-și câștige un renume la nivel național“, spun organizatorii.

Înscrierile la concurs, expedierea creațiilor, a lucrărilor științifice și a acordurilor de parteneriat se vor face în perioada ianuarie – martie, jurizarea urmând a avea loc în perioada 15 – 20 martie. Festivitatea de premiere și susținerea sesiunii de referate și lucrări științifice se vor desfășura pe data de 12 aprilie. Resursele financiare vor fi asigurate prin sponsorizări și donații, organizatorii nepercepând taxă de participare.

Cele mai reușite creații, publicate în volumul „Dor de poezie“

Concursul se desfășoară pe două secțiuni. O primă secțiune este dedicată elevilor, aceștia având sarcina de a compune poezii pe teme potrivite cu specificului vârstei lor. Creațiile trimise nu trebuie să mai fi fost premiate la vreun concurs sau să fi fost publicate. Regulamentul mai prevede că un elev poate participa la concurs cu o singură lucrare, un profesor având posibilitatea de a coordona unul sau mai mulți elevi. Juriul va lua în considerare respectarea normelor de tehnoredactare solicitate, corectitudinea exprimării, coerența textului, originalitatea temei și conținutul ideatic, impactul mesajului transmis, creativitatea, elementele de tehnică, particularitățile de compoziție. Dintre poeziile înscrise în concurs, pentru fiecare secțiune, juriul va alege creațiile lirice considerate superioare din punct de vedere artistic, numărul acestora urmând a fi ales în raport cu numărul poeziilor înscrise în concurs.

Elevii premiați își vor citi creațiile în cadrul festivității de premiere din data de 12 aprilie 2017. Fiecare câștigător va primi diploma și volumul de versuri „Dor de poezie“, alcătuit din cele mai reușite creații înscrise la ediția curentă a concursului. De asemenea, fiecare profesor coordonator va primi un CD cu volumul de versuri și adeverințe, iar elevii vor primi diplome de participare.

Pentru concurenții și coordonatorii care, din diverse motive, nu au putut fi prezenți la festivitate, diplomele, adeverințele și CD-urile cu volumul de poezii vor fi expediate până la data de 31 mai 2017.

Cea de-a doua secțiune este dedicată cadrelor didactice, care trebuie să susțină referate și comunicări științifice pe tema „Literatura și celelalte arte“. La rândul lor, profesorii doritori își pot susține lucrările pe data de 12 aprilie, prezentarea lucrărilor științifice fiind urmată de o dezbatere pe tema propusă.

Între obiectivele proiectului se numără desfășurarea unor activități care să ducă la trezirea interesului elevilor pentru creația lirică, afirmarea, cunoașterea și stimularea potențialului artistic și creativ al elevilor, precum și dezvoltarea dragostei pentru frumos și interacțiunea culturală.

Irina NASTASIU