S-au terminat înscrierile la profesională

mecanic auto

Bătaie pe locurile de „mecanic auto”

Situaţia înscrierilor la învăţământul profesional pentru anul şcolar 2013-2014 arată clar că aspiranţii au preferat ocuparea locurilor în clasele a X-a puse la dispoziţia lor pentru calificarea în meseriile de mecanic auto şi tinichigiu vopsitor auto. Practic, şi oferta propusă de unităţile şcolare s-a pliat anul acesta pe „cererea pieţei muncii”, cele mai multe locuri aprobate în planul de şcolarizare al liceelor şi colegiilor din Neamţ fiind pentru calificări în domeniul mecanicii. Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamţ a pus „la bătaie” 56 de locuri pentru calificarea de mecanic auto, toate fiind ocupate până ieri. Şi Colegiul Tehnic Miron Costin din Roman are aprobate 56 de locuri, deocamdată fiind ocupate 40 dintre acestea. La Colegiul Tehnic Ion Creangă din Târgu Neamţ sunt înscrişi 33 de solicitanţi pe 28 de locuri. Şi pentru calificarea în meseria de tinichigiu vopsitor auto au fost aprobate 672 de locuri, acestea fiind, în majoritate, ocupate.

La polul opus se află calificările în domeniul turismului şi alimentaţiei, care nu au căutare: Liceul teoretic Economic Administrativ Piatra Neamţ a scos la mezat 28 de locuri pentru meseria de ospătar (chelner), dar nimeni nu s-a arătat interesat de acest domeniu, nici pe locurile rezervate calificării de bucătar nu s-au înscris decât 4 persoane în condiţiile în care oferta este de 28 de locuri. O altă meserie mai puţin dorită este cea de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, doar două persoane fiind interesate să iasă din şcoală cu această calificare, în vreme ce Liceul Economic are aprobate în planul de şcolarizare 28 de locuri.

Cei care încă nu s-au înscris mai au la dispoziţie încă o etapă în care pot face acest lucru. A treia etapă de înscriere se va desfăşura în perioada 27–31 august 2013. În această etapă elevii pot opta numai pentru calificările profesionale şi numai pentru şcolile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei a II-a. Pentru anul şcolar care va debuta în toamnă, 13 de unităţi de învăţământ din judeţ vor organiza clase profesionale, pentru calificări în domeniile de formare comerţ, turism şi alimentaţie, mecanică, estetică şi igiena corpului, fabricarea produselor din lemn, industria textilă şi pielărie.

Cursurile şcolii profesionale durează doi ani. În primul an se va face 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea an, practica va reprezenta 75% din program. La finalul celor doi ani de studii profesionale va urma un examen de certificare profesională, iar elevii vor primi un certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu. Dacă vor dori, vor putea, apoi, să-şi continue studiile la liceu.

Geanina NICORESCU