Prin Ordinul 154/2013, Casa Naţională de Pensii Publice a stabilit noile criterii de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat şi administrat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice / aflăm de la directorul executiv al Casei de pensii Neamţ, Cezar Aanegroae.
Conform acestor criterii, în cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. În situaţia neridicării biletului repartizat, solicitantul mai poate obţine un alt bilet de tratament doar din categoria celor nevalorificate. Conform noilor criterii redistribuirea biletului de tratament repartizat şi neridicat de către pensionar/asigurat se va realiza cu 7 zile calendaristice înainte de începerea seriei. Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament au rămas nemodificate, repartizarea biletelor de tratament fiind realizată utilizând aplicaţia informatică SPA.
Modul de stabilire a contribuţiei individuale pentru persoanele care beneficiază de tratament balnear cu suportarea unei contribuţii a fost modificat astfel: pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contribuţia individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de casele de pensii sectoriale, din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia; pensionarilor care au şi calitatea de asigurat, conform art.6 din Legea 263/2010, contribuţia individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de casele de pensii sectoriale şi din nivelul câştigului brut de natură salarială realizat, respectiv din nivelul venitului lunar asigurat, care au constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia În înţelesul prezentelor criterii, în cuantumul total brut al drepturilor de pensie nu sunt incluse: indemnizaţiile acordate în baza unor legi speciale, sumele acordate cu titlul de drepturi restante, indemnizaţia de însoţitor acordată în cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate. În cazul asiguraţilor, cuantumul contribuţiei individuale se stabileşte funcţie de câştigul brut de natură salarială realizat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale din luna în care a fost depusă ultima Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate. Având în vedere modificarea modului de calcul a contribuţiei individuale, cererea tip de acordare a bieletelor de tratament a fost modificată, motiv pentru care, la eliberarea biletului se va solicita, pentru cei ce au înregistrat până la această dată o cerere pentru bilet de tratament, completarea unei declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile realizate.
Pentru înscrierea în vederea obţinerii unui bilet de tratament, potenţialul beneficiar poate depune, cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada în care se solicită biletul, cererea completată numai pe formularul tip – Anexa 3, şi o copie de buletin/carte de identitate, urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului. Documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare se regăsesc afişate la sediile Casei Judeţene de Pensii Neamţ cât şi pe pagina de internet a acesteia: www.pensiineamt.ro/Bilete de tratament. Noile criterii au fost afișate atât pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, cât și pe site-ul Casei Județene de Pensii Neamț.
De ce nu ne spune d-nul director si cand incepe distribuirea primei serii de bilete de tratament?
Prima serie? Unde traiesti omule? A fost in ianuarie
..pentru nemultumiti..!!! mergeti la madam..violina tomozei va rezolva , toate doleantele…( prietenii stiu cum… si de ce..)
…oricu nu beneficiaza,pensionarii batrani, bonlavi la statiunile recomandate de medici…O SOLUTIE R FI SA VINA BILETELE DE TRATAMENT NOMINATE, CA BILETELE DE TRANSPORT…ASA SE DEZVOLTA SI TURISMUL, MAI MULTE LOCURI DE MUNCA MAI MULTI OAMENI SANATOSI! În NEAMT, va dura mult pana va disparea…preietenii stiu cum….si de ce…!