S-au dat primii bani europeni

23/06/2016

*Suma achitată: 133 milioane euro *În Neamț, sunt la finanțare 43 de proiecte

 Fermierii au primit fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 133 de milioane de euro, din noua alocare financiară PNDR 2014-2020, pe baza proiectelor depuse în sesiunea 2015. Anul trecut, AFIR a primit 7.697 de cereri de finanțare, valoarea totala a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte fiind de peste 1,55 miliarde de euro. Din județul Neamț au fost depuse 43 de proiecte, pentru toate măsurile pentru care s-au alocat banii europeni.

Până să ajungă banii la fermierii, sunt mai multe etape de parcurs, începând cu verificarea documentațiilor depuse, controlul în teren, evaluarea finală și selecția proiectului la finanțarea europeană. În funcție de rapiditatea cu care se derulează aceste faze, proiectele primesc undă verde pentru finanțarea. Pași pe care trebuie să-i parcurgă toate proiectele europene depuse la AFIR.

*Cei mai mulți bani, pentru tinerii fermieri

O sumă importantă plătită din noul PNDR este și cea dedicată tinerilor fermieri, în valoare de peste 56 milioane euro, la nivel național. Tinerii fermieri nemțeni au depus, anul trecut, 7 proiecte pentru accesarea fondurilor europene anume destinate lor. Până acum nu toate proiectele nemțene au trecut prin „furcile caudine“ ale tuturor etapelor de control în teren și verificări în acte. Ele se află pe acest parcurs.

În acest domeniu am avut și o premieră! Tânărul fermier Adrian Cercel din satul Goșmani, comuna Români, a fost primul beneficiar de fonduri europene din Moldova care a semnat contractul de finanțare cu fonduri europene integral nerambursabile în sumă de 40.000 euro. Banii europeni îi va folosi la modernizarea și dezvoltarea serelor de care se ocupă acum, ca șeful deplin și legitim al acestei afaceri. Dar nu-i singurul tânăr fermier nemțean care va beneficia de fonduri europene. Alături de el, alți 6 tineri au depus proiecte europene în valoare de câte 40.000 euro fiecare, banii europenii fiind solicitați pentru preluarea conduceri fermelor agricole de către acești tineri. Unii deja au semnat contractele de finanțare europeană, alții sunt foarte aproape în acest demers.

*Investiții în ferme: 7 proiecte nemțene

În cadrul submăsurii „Investiții în exploatații agricole“, suma plătită fermierilor până în prezent este de peste 3.369.000 de euro, la nivel național. Anul trecut, fermierii nemțeni au depus 5 proiecte în valoare totală de 1,85 milioane euro pentru dezvoltarea exploataților agricole din sectoarele vegetal și zootehnic. Acum, fermieri nemțeni au depus 3 proiecte europene pentru modernizarea fermelor vegetale. Din păcate, deja s-au terminat banii alocați în actuala sesiune de proiecte.

Fonduri europene în valoare de aproape 2,6 milioane de euro au fost plătite pentru submăsura „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale“. O finanțare foarte atractivă pentru întreprinzătorii nemțeni care au depus 27 de proiecte, cele mai multe pentru suma maximă alocată.

AFIR a plătit 551.000 de euro și pentru submăsura „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“. Fermierii nemțeni au depus doar două proiecte, aflate acum la evaluare.

Au mai fost plătite fonduri europene în valoare de 148.000 de euro pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare locală. Este vorba de proiectele Grupurilor de Acțiune Locală, pentru care au solicitat fonduri cu această destinație3 GAL-uri nemțene.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU