S-a adaptat Rapid în Giulești

Radu Lefter este unul dintre cele mai bune produse pe care le-a creat și format clubul de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Deși născut în județul Bacău, Radu Lefter a cunoscut consacrarea la formația din Piatra Neamț, unde a făcut parte din generația de aur și a realizat cele mai mari performanțe ale unui club care în această perioadă se zbate să mai reziste, prima promovare în liga întâi, în anul 1993, participări consecutive, în anii 90, în cupele europene, clasări fruntașe pe prima scenă fotbalistică și formarea unor fotbaliști care ulterior au ajuns la grupări importante din campionatul intern și chiar la echipa națională a României. După o carieră sportivă de excepție, apărând buturile Ceahlăului mai bine de 15 ani, Lefter a rămas în fenomen, ocupând mai mulți ani funcția de antrenor secund la clubul pietrean, timp în care a lucrat de-a lungul acestei perioade cu tehnicieni reputați din țară și străinătate. Nu și-a dorit niciodată să plece de la formația unde s-a format și consacrat, însă problemele interne ale lui FC Ceahlăul din ultimii 2 ani, în primul rând cele financiare, l-au forțat să își continue activitatea la un alt club din România. Și, în iarna acestui ani, Radu Lefter a plecat la una dintre cele mai titrate formații din România, Rapid București, unde, la fel ca și la FC Ceahlăul, s-a ocupat cu pregătirea portarilor. Nu l-a deranjat faptul că echipa din capitală evolua în liga a doua, nu l-a interesat problemele financiare de acolo, și-a dorit o nouă experiență și a vrut să-și pună în practică calitățile de antrenor. Și, a reușit, pentru că în scurta perioadă petrecută acolo, 6 luni de zile, s-a adaptat foarte repede la ceea ce înseamnă Rapid București, la pretențiile unui club care tot timpul își dorește performanțe, la noul colectiv, la viața agitată din capitală, una total diferită de cea de la Piatra Neamț. Alături de jucători și colegii din stafful tehnic, Radu Lefter a reușit în această vară să promoveze cu formația feroviară pe prima scenă fotbalistică, iar în aceste zile se află într-o binemeritată vacanță de vară, acasă, la Piatra Neamț. Oficial, pe data de 30 iunie, tehnicianul pietrean își încheie contractul cu cei de la Rapid, însă sunt șanse foarte mari ca în zilele următoare să semneze un nou angajament cu gruparea de sub podul Grant.

Pentru fostul portar de la FC Ceahlăul, experiența de la Rapid București a fost una benefică și constructivă în cariera de antrenor, și speră să continue cu giuleștenii și în liga întâi. „După 25 de ani de statornicie, petrecuți la clubul unde m-am format ca jucător și ulterior ca antrenor, în iarnă am ales «calea pribegiei», pentru că, poate, era timpul să schimb ceva în cariera mea profesională. Și pot să spun că perioada petrecută la Rapid București a fost o experiență nouă însă una benefică pentru cariera mea profesională. Nu mi-a fost ușor ca după atâta timp, din provincie, să merg la una dintre cele mai importante echipe din fotbalul românesc, un club de mare tradiție, cu suporteri minunați, care sunt obișnuiți numai cu performanțe. Nu cunoșteam pe nimeni la început, însă consider că m-am adaptat destul de repede, am fost primit foarte bine atât de colegi, jucători și conducerea administrativă și cred că am reușit să îmi fac treaba. Am avut o colaborare excelentă cu principalul Dan Alexa, dar și cu ceilalți colegi din staff, și sper ca această colaborare să fie și pe viitor. În zilele următoare voi ști cert dacă voi continua sau nu la Rapid, eu îmi doresc să muncesc în continuare acolo pentru că m-am simțit foarte bine, chiar dacă nu a fost deloc ușor“, a spus Radu Lefter.

Promovare grea și muncită

Rapid București a revenit în această vară pe prima scenă fotbalistică după doar un sezon, reușind promovarea de pe primul loc din seria întâi a ligii a doua, serie de unde a făcut parte și Ceahlăul Piatra Neamț. Giuleștenii retrogradaseră cu un an înainte, au început campionatul la liga a doua cu Florin Marin, un alt tehnician care a trecut și pe la FC Ceahlăul, iar ulterior a fost adus Dan Alexa, de la Timișoara. Din iarnă, stafful tehnic al echipei de sub podul Grant a fost completat și cu antrenorul pietrean, Radu Lefter, iar Rapid a avut un parcurs constant în seria întâi, a câștigat sezonul regulat și a mers în play off de pe primul loc. După o luptă destul de acerbă cu cei de la Dunărea Călărași, au câștigat pe teren propriu cu 1-0 și au pierdut în deplasare cu 0-3, și după rezultate pozitive în play off, giuleștenii au promovat în liga întâi, alături de Gaz Metan Mediaș, câștigătoarea seriei a doua.

Chiar dacă la prima vedere, promovarea a fost una normală și lejeră, secundul Radu Lefter spune că sacrificiile au fost mari din partea tuturor celor implicați în cadrul clubului, jucători, antrenori, conducători și chiar suporteri. „Și la Rapid București sunt probleme foarte importante, în primul rând de ordin financiar, cu datorii către jucători, și altele. Iar acest club, care nu a fost ajutat de nimeni în ultimul an, este la ora actuală susținut de un singur om, Valeriu Moraru, și nu e deloc simplu să vrei performanțe. Tocmai de aceea, consider că această promovare a fost una muncită și grea, pentru că ne-am confruntat cu multe probleme, cel puțin în retur, de când sunt eu acolo. Probleme cu jucători accidentați, jucători care au plecat, suspendați, cazul lui Kusnir, care ne-a lipsit 6 etape din cauza suspendărilor. Apoi am fost amenințați cu depunctarea, în urma datoriilor către Obed, iar sportiv nu ne-a fost deloc ușor, pentru că jucătorii erau și ei cu moralul la pământ, în condițiile în care se gândeau că pot pierde primul loc din cauza unei datorii, deși ei munciseră foarte mult pentru a fi acolo. Dar, am reușit să gestionăm foarte bine toate aceste aspecte negative, am intrat la toate meciurile pe teren doar cu gândul la victorie și la primul loc, ne-a reușit, iar la final am fost răsplătiți cu această promovare, care era un obiectiv unic și obligatoriu pentru un club ca Rapid București“, a declarat Radu Lefter.

 

„Cupa Juniorului“, la ediția a patra

Stadionul Bradul din Roznov va fi astăzi gazda celei de-a patra ediții a „Cupei Juniorului“ la fotbal, competiție organizată de profesorul Marius Anghel și de asociația sportivă Bradul Roznov. La fel ca și la edițiile precedente, și turneul din acest an se va desfășura la două categorii de vârstă, copii născuți în anul 2002 și mai mici, respectiv în anul 2003 și mai mici. La prima categorie de vârstă vor participa 5 formații, de la școlile gimnaziale din Cândești, Borlești, Mărgineni, Piatra Șoimului – structura Luminiș și Bradul Roznov, iar la cea de-a doua, a copiilor născuți în anul 2003 și mai mici, vor fi prezente cluburile Bradul Roznov, Viva Activ Buhuși, Luceafărul Buhuși și Unirea Tămășeni. Partidele, care vor avea două reprize a câte 20 de minute, se vor juca pe două terenuri ale stadionului Bradul, competiția va începe la ora 9 și se va încheia la ora 14. Se vor juca două partide în același timp, iar la final, organizatorii, vor acorda cupe, diplome și plachete formațiilor câștigătoare, golgheterilor și celor mai buni portari. De asemenea, organizatorii mai au promise și alte surprize pentru invitați, iar micii fotbaliști vor primi sucuri, dulciuri și sandwich-uri pe durata competiției.

„Sperăm ca și această a patra ediție a Cupei Juniorului să fie o reușită, așa cum au fost și precedentele. Scopul principal este continuitatea turneului, dar vrem să le facem și un cadou sportivilor noștri, care în ultimul campionat au avut rezultate frumoase. Noi ne-am fi dorit să invităm mai multe echipe, însă este destul de greu pentru că avem un singur teren, și pe acela îl vom împărți în două pentru a avea două suprafețe de joc. Ca spațiu și ca timp nu am fi reușit să organizăm o competiție cu mai multe echipe, însă important este ca cele care vor fi prezente, să se simtă bine, iar bucuria copiilor să o vedem la final“, a declarat Marius Anghel, antrenor la clubul Bradul Roznov și organizatorul celei de-a patra ediții a Cupei Juniorului.