Bebeluşii pentru care statul a garantat prin lege laptele praf necesar supravieţuirii sunt lăsaţi fără hrana care li se cuvine. Direcţia de Sănătate Publică Neamţ nu mai poate asigura cota de lapte pentru cei peste 400 de sugari beneficiari ai Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului pentru că s-a ales praful de finanţare.
„Nu avem prevăzut nici un leu pentru susţinerea programului de sănătate în 2013, aşa încât nu avem nici o posibilitate de a face aprovizionarea cu laptele necesar copiilor cu probleme”, a spus Constantin Oprea, directorul economic al Direcţei de Sănătate Publică Neamţ.
Ultimul stoc, de 1740 de cutii cu lapte praf, a fost epuizat pe la jumătatea lunii februarie. Aceste ultime cutii au ajuns la 348 de sugari distrofici. Scriptic, în judeţul Neamţ sunt 427 beneficiari de lapte gratuit, însă numărul copiilor care ar trebui incluşi în programul de sănătate este mult mai mare. Medicii de familie, cei care au obligaţia să ia în evidenţă bebeluşii cu probleme, nu pot înscrie decât copiii de 0-12 luni, ale căror mame suferă de anumite afecţiuni, respectiv TBC, neoplazii, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică ori cardiacă, diabet, dar şi copilaşii în cazul cărora medicul a constatat o creştere nesatisfăcătoare în greutate. Datele sunt apoi trimise la primăria locală şi, mai departe, la DSP. Un copil poate primi gratuit, potrivit normativelor, o cutie de 400 grame de lapte praf pe săptămână. Or, practic, nici măcar de acest minim nu pot beneficia şi nu e de mirare că pediatria e plină de copii distrofici, care nu primesc acasă laptele necesar supravieţuirii.