Roşiile româneşti, mai bine subvenţionate

Tina -Roşii*Bani mai mulţi pentru sere

*De aici şi controversele…

 

Pe tarabele din pieţele noastre au început să-şi facă prezenţa şi roşiile authtone, care sunt foarte căutate. Mai ales de cumpărătorii mai în vârstă,  mai exact cei care au cumpărat cu adevărat roşii româneşti, cărora nu le-au uitat nici acum gustul foarte de plăcut şi aroma deosebită. Aşa zisele tomate românești sunt de fapt o „corcitură”.  Sunt  crescute pe pământ românesc, dar cu sămânţă din import! Cele mai multe.

Cum anume se gândesc mai marii Agriculturii să sprijine sectorul legumicol? Au mai multe idei. Apar chiar şi elemente de noutate… Primul şi cel mai important lucru este faptul că se încercă o finanţare pentru sămânța certificată, sămânța românească, ca să poată fi ajutaţi producătorii, astfel încât să găsim roșia românească mai mult pe piața națională. Una cu adevărat de sorginte românească.

O măsură foarte  importantă este cea care vizează sprijinul financiar prins în actualul PNDR, prin care se vrea, în cazul celor care vor să facă sere, să fie eliminată plafonarea la un milion de euro, aşa încât să se atingă limita de trei milioane de euro. Prin asta se urmăreşte să i se dea posibilitatea fermierului să-şi facă mai mult de un hectar de seră, să poată ajunge la trei hectare și, atunci, să fie mult mai viabil din punct de vedere economic. Unii au avansat o cifră şi mai mare, chiar de 6000 euro. Aşa au pornit controversele, cu promisiunea de pâră la Bruxelles…

La finele săptămânii trecute, Laurențiu Baciu, liderul celei mai puternice asociații profesionale din sectorul vegetal, LAPAR, a declarat că unele propuneri ale Ministerului Agriculturii privind viitorul aplicării plăţilor directe făcute fermierilor sunt pompieristice. Potrivit spuselor președintelui LAPAR, acordarea unor plăți de 6.000 de euro la hectar pentru înființarea de sere ar trebui să fie legată obligatoriu de câți bani a vărsat la bugetul statului solicitantul de astfel de plăți. După care a amărturisit că, dacă lucrurile vor merge în același sens până pe data de 1 august, va fi nevoit să facă o notificare la Bruxelles, la Comisia de Abuzuri, pentru a prezenta celor de acolo ce se întâmplă cu banii pe plăți directe pe care fermierii români îi vor primi în perioada 2015-2020.

Trebuie să existe mai multă logică în alocarea banilor pentru anumite culturi agricole, să se ţină cont care sunt mai importante, ca să se evite crearea de dezechilibre pe piaţa agricolă.

Problema subvenţiilor în sectorul vegetal rămâne în discuţie, dar nu prea mult timp! Asta pentru că, pănă la 1 august, toate statele membre trebuie să transmită la Bruxelles opţiunile legate de aplicarea plăţilor directe în agricultură.  Au mai rămas doar două zile…

Tina CONDREA