Romașcan furat de 2.550 lei, de „omul de la gaz“

escroc-aragazUn bărbat de 84 de ani, din Roman, a deschis ușa unor necunoscuți care s-au recomandat a fi de la gaz și au venit pentru verificări. În timp ce se făceau că lucrează la instalația de gaz, unul i-a distras atenția proprietarului suficient cât „colegul“ să intre în sufragerie și să fure 2.550 de lei, economiile bătrânului. Acesta a observat abia după-amiază că nu mai are banii și a mers la poliție. „Marți, 1 noiembrie 2016, în jurul orei 16,30, dispeceratul Poliției municipiului Roman a fost sesizat despre faptul că o persoană necunoscută a sustras din locuința unui romașcan suma de 2.550 lei. La fața locului s-a deplasat, imediat, o echipă de cercetare, care a stabilit faptul că în aceeași zi, intervalul orar 12,30-13, la apartamentul bărbatului de 84 de ani s-au prezentat două persoane necunoscute, iar sub motivul că sunt angajații unei societăți de distribuție gaz, au intrat în locuință, pentru a face verificări la instalație“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat și în vederea identificării autorilor.

*Atenție cui deschideți ușa

Poliția Neamț reamintește faptul că infractorii găsesc metode ingenioase pentru a păcăli și joacă anumite roluri pentru a aborda victimele: fie apar ca persoane care livrează colete, fie se dau drept angajați ai unor furnizori de servicii, ori vânzători ambulanți.

Iată care sunt modurile de operare ale escrocilor, nu doar în Neamț, ci și în alte părți ale țării:

– Metoda „Curierului“ reprezintă situația în care infractorii își documentează foarte bine victima, în general persoane vârstnice și, sub motivul că sunt trimiși de o rudă a acestora (fiul sau nepotul) care era plecată la muncă în străinătate, se prezintă la poarta/ușa persoanei vizate pentru a le aduce un pachet. Astfel, doi-trei indivizi, îmbrăcați elegant și cu o mașină înmatriculată în străinătate, scot un colet pe care cer o sumă de bani, victima fiind păcălită datorită amănuntelor privind vârsta și locul de muncă al fiul. Ba chiar, aceștia pretind că îl sună la telefon pe copilul persoanei vizate ca să vorbească și să se convingă și îi dau victimei receptorul la capătul căruia se afla un complice. Presupusul fiu spunea că este în trafic și nu poate vorbi prea mult, dar confirmă că cei de la poartă sunt cunoscuți de-ai lui și poate să le dea banii cu încredere. Bătrânii păgubiți se aleg cu un pachet în care găseau diverse, de la jocuri pentru copii, la ibrice, ceasuri sau electrocasnice ieftine, mult sub valoarea pe care au dat-o la schimb.

– Metoda „utilități publice“: infractorii pretind ca sunt reprezentanți ai unor companii de gaz, apă sau electricitate și intră în case pentru așa-zise verificări;

– Metoda „deratizare“ presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falși angajați ai unor firme cu acest profil;

– Metoda „străinul“ este utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgență medicală și nu au bani românești asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reușesc să ia banii lăsând în schimb drept garanție o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare, promițând că se vor întoarce.

Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuințele oamenilor de unde reușesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare.

În cazul în care, pe raza localităților de domiciliu din mediul rural, sau în scara blocului sunt observate persoane necunoscute care au astfel de practici, sesizați imediat poliția sau sunați la 112, pentru identificarea și verificarea acestor persoane!

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați poliția prin apelul unic de urgență 112!

Cristina IORDACHE