Romanul, oraş „luptător”

PRIMARIAROMANAtitudinea vesticilor faţă de păstrarea unui mediu sănător reuşeste cu greu să pătrundă şi să fie înţeleasă corect pe plaiurile mioritice. Cei care conştientizează efectele dezastruoase pe termen lung al împrăştierii deşeurilor rezultate în urma activităţii noastre cotidiene încearcă prin diferite mijloace să mobilizeze un număr cât mai mare de cetăţeni în lupta pentru a păstra curat arealul în care ne desfăşurăm activitatea.

O iniţiativă ce avea drept rezultat reducerea cheltuielilor romaşcanilor se lovea, în urmă cu un an de zile de lipsa de civilizaţie a unora coroborată cu o palidă campanie de informare şi promovare a acţiunii de reciclare. Reducerea cheltuielilor cetăţenilor s-ar fi concretizat în urma depozitării selective a gunoaielor rezultate în fiecare gospodărie prin scăderea costurilor de transport şi mai apoi de reciclare. Primarul Romanului a menţionat de multe ori atât în faţa reprezentanţilor presei locale cât şi în întâlnirile cu cetăţenii despre faptul că o sortare a deşeurilor ar putea face ca sumele plătite lunar pentru gunoi să fie din ce în ce mai mici sau, de ce nu, asociaţiile să câştige bani din gunoaie. Acest lucru părea anul trecut o utopie la Roman deoarece foarte puţine asociaţii de proprietari se puteau lăuda cu o reuşită la acest capitol. „E suficient un par la un car de oale şi în acest caz unde, dintr-o asociaţie dacă un cetăţean aruncă deşeurile menajere în containerul destinat hârtiei va compromite tot conţinutul şi va anula munca celorlalţi locatari conştiincioşi şi conştienţi de avantajele colectării selective a gunoaielor” declara în urmă cu un an Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul Romanului, făcând un bilanţ sumar a celor constatate până în acel moment la nivelul municipiului Roman. Din păcate foarte mulţi cetăţeni din oraş nu conştientizau importanţa selectării gunoaielor astfel încât ajunşi la platforma de gunoi a blocului să depoziteze plasticul şi metalul în containerul galben, hârtia în cel albastru iar în cel verde sticla.

Iată, că la un an de la începerea unei campanii de informare a cetăţenilor din Roman, apar primele rezultate notabile care fac cinste oraşului. Nu vorbim de aspectul oraşului care în mod vizibil s-a schimbat în ultimii ani în bine ci, de confirmarea faptului că, încet dar sigur, Romanul este în grupul oraşelor din România unde cetăţenii au acţionat pentru curăţenie şi pentru selectarea deşeurilor în vederea valorificării lor şi a păstrării mediului înconjurător curat.

În lupta pentru câştigarea titlului de „Oraşul Reciclării” s-au înscris anul acesta 34 de 34 de localităţi din întreaga ţară. Marele premiu şi l-a adjudecat municipiul Sfântul Gheorghe iar oraşul Roman a câştigat la categoria „luptător” pierzând la „mustaţă” premiul de 12 000 de euro pentru o zonă verde eco wi-fi.

Pe parcursul acestei competiţii ce s-a desfăşurat timp de 6 luni s-au colectat separat conform datelor organizatorilor peste 6 700 de deşeuri de ambalaje iar peste 4 miloane de cetăţeni din oraşele participante au aflat despre importanţa reciclării având la dispoziţie 7 000 de containere colorate pentru predarea selectivă a deşeurilor.

Dan VASILIU