Romanul are film de prezentare

OBIECTIVEROMAN2

Pentru ca oraşul Roman să devină mai cunoscut şi, în consecinţă, mai atrăgător pentru turişti şi, în special, pentru investitori s-a luat decizia finanţării unui film de prezentare. Apariţia acestui film nu a fost întâmplătoare ci s-a „copt” după mai multe discuţii lansate de primarul urbei care îşi dorea ca în deplasările sale sau la întâlnirile cu posibilii investitori să poată oferi un documentar care să „vorbească” mai mult, dar concis, despre frumuseţea acestor locuri.

Consilierii locali au aprobat alocarea unei sume modice, puţin peste 1 000 de euro, pentru finanţarea realizării prezentării video a oraşului cu toate realizările finalizate în ultimii ani. Cel care a câştigat onoarea de a fi ambasadorul realizărilor de pe aceste plaiuri este un cunoscut cameraman romaşcan, Ovidiu Mărtici, un adevărat artist al imortalizării video a realităţii. Acesta a colaborat la desăvârşirea filmului cu una dintre cele mai bune voci de radio şi tv romaşcane, Ovidiu Leonte, cunoscut locuitorilor oraşului din postura de redactor tv.

Filmul încearcă şi, în mare parte reuşeşte să surprindă cele mai importante obiective turistice, culturale, sportive şi industriale care în mod sigur vor deschide oricărui privitor curiozitatea de a cunoaşte mai bine istoria acestor locuri. Sintetizarea concretă, clară şi succintă a datelor geografice cumulate cu beneficiile economice ale acestora prin scoaterea în evidenţă de la primele cadre a plasării oraşului la intersecţia marilor căi de legătură dintre nordul şi sudul continentului european vor „trezi” în mod sigur interesul potenţialilor investitori. Talentul regizoral şi ochiul specializat în surprinderea esenţialului a lui Ovidiu Mărtici face ca timpul alocat prezentării să se „dilate” şi în mai puţin de 13 minute să  surprindem istoria de peste 600 de ani a oraşului muşatin cu o permanentă accentuare a contemporanităţii plină de oportunităţi atât pentru turistul fermecat de arhitectura diversă oferită de clădirile istorice cât şi trecerea lină spre interesul economic de dezvoltare permanentă din acest areal.

Vocea naratorului din filmul de prezentare ne „teleportează” din evul mediu, de la prima atestare documentară a oraşului la 30 martie 1392, până la porţile tuturor lăcaşurilor de cult încărcate de istorie, lăsându-ne câteva clipe de respiro în parcul municipal de unde trece uşor spre prezentarea noilor investiţii precum căminul pentru bătrâni şi microhidrocentrala de pe râul Moldova fără a uita de a aminti de puternica bază sportivă aflată la dispoziţia localnicilor.

Filmul a fost prezentat publicului romaşcan sâmbătă seara înaintea premierei mondiale a filmului  „Vento di Sicilia” ce a avut loc în sala de spectacole a Primăriei Roman. Laurenţiu Dan Leoreanu a vorbit despre documentar în termeni laudativi, deoarece prima probă a acestui film în faţa publicului a avut loc în Coreea de Sud şi a fost trecută cu brio captând atenţia publicului din „Ţara dimineţilor liniştite”.

Dan VASILIU