România a obținut primul punct la Euro

România – Elveția 1-1 (1-0). Au marcat Stancu 18’-pen/Mehmedi 57’

Stadion: Parc de Princes, teren bun, vreme frumoasă, spectatori, 45.000

România: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Grigore, Raț(Filip 62’) – Prepeliță, Pintilii(Hoban 46’) – Torje, Stancu(Andone 84’), Chipciu – Keșeru. Selecționer, Anghel Iordănescu. Rezerve neutilizate: Pantilimon, Lung junior, Găman, Mățel, Moți, Stanciu, Popa, Sânmărtean, Alibec.

Elveția: Sommer – Lichtsteiner, Schaer, Djourou, Rodriguez – Behrami, Xhaka – Shaquiri(Tarashaj 90’), Dzemaili(Lang 83’), Mehmedi – Seferovic(Embolo 64’). Selecționer, Vladimir Petkovic. Rezerve neutilizate: Burki, Hitz, Elvedi, Moubandje, von Bergen, Fernandes, Frei, Zakaria, Derdiyok.

Cartonașe galbene: Prepeliță 22’, Chipciu 23’, Keșeru 37’, Grigore 76’/Xhaka 50’, Embolo 90’

Arbitrii: Serghei Karasev – central, Nikolai Golubev, TihonKalughin – asistenți, Serghei Lapocikin, Serghei Ivanov – adiționali, toți Rusia, Alexei Kulbakov – rezervă, Belarus

Delegat UEFA: SteenDahrup – Danemarca

Naționala de fotbal a României a obținut primul punct de la Campionatul European, după egalul de miercuri seară, 1-1, contra echipei similare a Elveției, din grupa A. Selecționerul Anghel Iordănescu a făcut 4 schimbări în 11-le de bază față de meciul de deschidere cu Franța, însă evoluția tricolorilor a fost una mai slabă, iar punctul de pe stadionul Parc de Princes a fost unul obținut cu mari sacrificii. Formația din țara Cantoanelor a fost echipa mai bună, a dominat și a controlat mijlocul terenului, a avut o posesie mai bună, un joc mult mai elaborat și și-a creat cele mai mari ocazii la poarta lui Tătărușanu, care și de această dată a fost cel mai bun jucător din tabăra noastră. România a preferat să se apere în fața elvețienilor, construcția la mijlocul terenului a fost una aproape inexistentă, în duelurile 1 la 1, adversarul a avut de cele mai multe ori câștig de cauză, probabil și din cauza diferenței de valoare dintre componenții celor două grupări. Dacă majoritatea tricolorilor joacă la echipe din campionatul intern, cel bulgar, turc sau italian, fotbaliștii lui Vladimir Petkovic evoluează la formații de top din Europa, cum ar fi Bayern Munchen, Wolfsburg, Borussia Monchengladbach sau Bayer Leverkusen.

După un început mai bun al nostru, după minutul 5, elvețienii au pus stăpânire pe joc și au avut o primă mare ocazie de gol în minutul 6, pe contraatac, atunci când Seferovicși-a întors un adversar în careu, a șutat plasat la colțul lung, însă mingea s-a dus puțin pe lângă bara din stânga porții lui Tătărușanu. Același Tătărușanu a avut o intervenție magistrală tot la Seferovic, în minutul 16, după ce atacantul elvețian a rămas singur în careu, însă șutul acestuia a fost respins decisiv de goal-kepper-ul român.

Contrar cursului jocului, tricolorii au reușit să deschidă scorul două minute mai târziu, după ce centralul Karasev a dictat lovitură de la 11 metri, după ce Chipciu a fos tras de tricou în careu. Același Bogdan Stancu a transformat de la punctul cu var și România avea 1-0 încă din startul partidei.

Interesant este faptul că naționala României este până acum singura de la Campionatul European care a beneficiat de o lovitură de la 11 metri, mai exact două, ambele transformate de același Stancu. După golul marcat, se părea că tricolorii vor controla o perioară jocul, pentru a profita de pasa proastă a adversarului, dar nu a fost așa, au preferat să se apere, iar pe acest fond, Elveția a început să domine și mai autoritar. Fundașul Schaer a prins o bombă de la circa 30 de metri, însă același Tătărușanu a scos de sub transversală, care s-a remarcat și la ocaziile lui Rodriguez, Dzemailiși Lichtsteiner, din finalul reprizei.

De partea cealaltă, ai noștri au reușit o acțiune frumoasă prin Chipciu, care a pătruns în careu, însă șutul acestuia a ocolit colțul lung. A fost 1-0 la pauzăpentru România, care a început foarte bine repriza a doua, când a ratat o ocazie imensă încă din minutul 46. Hoban, dintr-o poziție destul de bună în careul advers, a șutat slab și elvețienii au scăpat cu fața curată, așa cum s-a întâmplat și la faza din minutul 52, când Djourou a fost aproape să-și înscrie în proprie poartă, după centrarea bună a lui Torje.

Efortul și dominarea Elveției s-a materializat și pe tabela de marcat, în minutul 57, în urma unui corner, când mingea a ajuns la Mehmedi, iar mijlocașul de la Bayer Leverkusen a șutat puternic cu stângul din careu, fără nicio șansă pentru portarul român.

După gol, jocul ulterior a arătat că ambele echipe erau mulțumite cu un punct, ocaziile au fost mai rare la cele două porți, cea mai mare a României fiind șutul bun din lovitură liberă de la 30 de metri expediat de Torje.

Pe final, ambii tehnicieni au făcut schimbări în formula de bază, Elveția a fost din nou echipa mai ofensivă și mai prezentă în careul advers, însă ultimul fluier al centralului rus a adus o mulțumire în ambele tabere.

Acest rezultat de egalitate asigură Elveției, în proporție de 99%, calificarea în optimi, în timp ce României îi păstrează deschise șansele de calificare, cu condiția să învingă Albania în ultimul meci, cel de duminică, de la Lyon. Pe lângă punctul obținut, din păcate jocul tricolorilor nu a mai fost același ca în partida cu Franța și asta ar trebui să dea de gândit selecționerului pentru confruntarea cu Albania, națională care a arătat și miercuri seară, cu Franța, că este o echipă arțăgoasă și foarte greu de bătut.

„Consider că echipa noastră a avut două reprize diferite, prima repriză bună, când am reușit să marcăm, și am avut și câteva situații bune. Una peste alta, am intrat cu avantaj la pauză, pe care ne-am dorit să-l majorăm în partea a doua. Am cerut echipei să nu ne retragem, să punem presiune și să închidem jocul cu golul 2. Din păcate am căzut fizic în repriza a doua, nu am mai reușit să controlăm jocul și am fost nevoiți să facem două schimbări“, a spus după meci selecționerul Anghel Iordănescu.

România va întâlni în ultimul meci din grupă pe Albania, partida urmând a se disputa duminică, de la ora 22, la Lyon, în timp ce Elveția va juca cu Franța.

Franța e în optimi

Naționala Franței este prima formație calificată în optimi, după victoria de miercuri seară, 2-0, de la Marsilia, obținută în fața naționalei Albaniei. În ciuda succesului la două goluri, naționala cocoșului galic a avut foarte mult de muncit pentru a obține cele 3 puncte cu debutanta la un turneu final, echipă care s-a apărat foarte bine până în minutul 90. Francezii au marcat primul gol prin rezerva Griezmannși au închis tabela la 2-0, în cel de-al șaselea minut de prelungiri, după reușita lui Payet. Franța are 6 puncte și este lider în grupa A, în timp ce Albania a rămas pe ultimul loc fără niciun punct. Într-un alt joc din grupa B, Slovacia a învins Rusia cu 2-1, și a reintrat în lupta pentru calificarea în optimile de finală ale turneului.

Clasament, grupa A

1.Franța  2  2  0  0  4-1  6p

  1. Elveția 2 1  1  0  2-1  4p
  2. România 2 0  1  1  2-3  1p
  3. Albania 2 0  0  2  0-3  0p

Rareș Olaru, aur la Cupa României

Sportivul Rareș Olaru, de la Clubul Sportiv Ecvestru „Frații Jderi“ din Târgu Neamț, a cucerit medalia de aur în proba sportivilor și a cailor debutanți, la Cupa României din localitatea Adunații Copăceni, de lângă București, competiție organizată de clubul Regatul Cailor. Sportivul de 11 ani și jumătate, originar din municipiul Roman, a concurat la acest concurs cu calul Ramses și a obținut la Cupa României cea mai bună performanță din carieră. Rareș Olaru face echitație de jumătate de an, se pregătește la Roman cu antrenorul Ionuț Leonte, medic veterinar, iar pe timp de iarnă se antrenează la Târgu Neamțși cu antrenorul Leonte Grădinaru.

„Este un rezultat bun, mai ales că Rareș este un sportiv debutant, la fel și calul cu care a concurat. Este un sportiv talentat, el se pregătește la Roman, pe terenul bazei fostului IRIC, iar iarna, pentru că acolo nu sunt condiții, vine la Târgu Neamț. Sper ca acest rezultat să-i dea încredere pentru concursurile viitoare“, a declarat antrenorul Leonte Grădinaru.

Pentru Rareș Olaru va urma Cupa Bucovinei de la Rădăuți, și cele două concursuri consecutive de la Piatra Neamț.