„România are nevoie de un consens al forţelor politice”

12/11/2012

Theodor Stolojan a fost prezent, ieri, la Piatra Neamţ, pentru a susţine candidaţii ARD la alegerile parlamentare şi pentru a se întâlni cu reprezentanţii mediului de afaceri. Europarlamentarul PDL a vorbit despre programele politice ale ARD şi USL, despre imaginea României, precum şi despre credibilitatea actualei guvernări, arătând că trebuie depăşit momentul de cumpănă actual în absorbţia fondurilor europene.

„Nu mai este de acceptat ca o forţă politică cu pretenţii să conducă România, cum este USL, să prezinte un program de guvernare fără să aibă o schiţă bazată pe calcule cu privire la evoluţia indicatorilor economico-financiari în perioada 2013 – 2016”, a afirmat Stolojan. „Dacă veţi lua programul electoral al ARD, ultimele pagini arată această schiţă. Toate propunerile care se fac în aceste programe electorale trebuie încadrate într-o anumită disciplină financiară, într-un anumit volum al resurselor. Propunerile făcute de ARD cu privire la reducerea fiscalităţii, a cotelor de impozit pe venit şi la reducerea cotelor contribuţiilor de asigurări sociale, sunt încadrate în posibilităţile reale ale economiei”.

În aceeaşi idee, Theodor Stolojan a arătat că domeniul investiţional pe care ar trebui să se pună accentul este cel al resurselor minerale aur, cupru, gaze de şist, unde există deja o disponibilitate din partea investitorilor. El a criticat anunţul făcut de premierul Victor Ponta referitor la suspendarea prospecţiunilor la gazele de şist.

Europarlamentarul PDL a vorbit şi despre credibilitatea externă, amintind faptul că în urmă cu o lună şi jumătate România a primit un avertisment referitor la măsurile pentru absorţia fondurilor europene şi la prespectivele pentru perioada strategică 2014 – 2020.