Roman – rezerva de cadre. Județul Neamț condus de navetiști

# Prefect, șefi de partide, șefi de instituții descentralizate, purtători de cuvânt fac naveta ori s-au mutat de pe malul Moldovei pe cel al Bistriței

Romanul se impune încet dar sigur drept un izvor nesecat de cadre de conducere pentru administrația județului și pentru instituțiile de stat din Neamț.

Hemoragia de cadre de nădejde, de superprofesioniști, șefi și șefuleți care tot vin dinspre Roman spre municipiul reședință de județ aduce în memoria celor mai vârstnici vremurile de dinainte de înființarea județelor, când Raionul Piatra Neamț, instituțiile și fabricile din zonă aveau funcțiile de conducere dedicate, cu predilenție, celor trimiși de conducerea Regiunii Bacău.

Romanul e fruncea în administrație

Prefectul județului este avocatul romașcan George Lazăr. Numit de puțin timp în funcție, prefectul Lazăr va avea ocazia ca din cauza navetei zilnice să constate cu ochii săi cât de întemeiate sunt nemulțumirile celor care tot reclamă calitatea proastă a drumului național Piatra Neamț – Roman. Dacă tot face zilnic dus-întors acest drum, prefectul va avea astfel ocazia perfectă să și inventarieze, groapă cu groapă, problema pentru a cere celor de la Ministerul Transporturilor să aloce banii necesari pentru modernizare.

În aceeași clădire în care lucrează prefectul se află și biroul șefului ales al județului. Președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță nu este din Roman ci dintr-o comună alăturată, Bozieni. Ce-i drept, la Culiță Tărâță termenul de navetă e ceva simplist fiind vorba de un om care, de ani de zile, stă – vorba românului – călare pe drumuri.

Cei doi capi ai județului și-au adus cu ei la Casa Albă (denumirea populară a sediului Palatului Administrativ), ca purtători de mesaj, doi specialiști în comunicare tot din orașul flancat de Siret și Moldova. Astfel, purtătoarea de cuvânt de la Prefectură este Andreea Govna, o tânără liberala care s-a ocupat de comunicare și la PNL înainte de a fi realizator al unei emisiuni matinale la o televiziune din Roman.

Noul responsabil cu comunicarea de la CJ Neamț este jurnalistul Dan Ailicăi, care a mai fost purtător de cuvânt, unde altundeva decât la Primăria Roman.

Și apropo de faptul că suntem în fața unui fenomen – dacă tot se vorbește tot mai intens de înlocuirea actualului subprefect Dana Soroceanu, cel aflat în cărți este, evident un politician din zona Romanului, adică alesul județean Dan Manoliu.

… și șefi de partide

PNL Neamț e condus de romașcanul Dorinel Ursărescu, ba, mai interesant, și PNL Piatra Neamț are tot lider romașcan – Eugen Țapu, actual senator de Neamț (pe colegiul 1 Senat din care face parte și municipiul Piatra Neamț).

La PSD nu mai vorbim de președinte județean din această zonă, partidul fiind condus acum de un târgnemțean. Însă gruparea de la Roman, din jurul senatorului Ioan Chelaru este una foarte importantă. În ultimii ani însă, și PSD Neamț a fost, la nivel de conducere, sub „zodia Romanului”, având ca președinți și pe Chelaru dar și pe Alin Antochi.

Caimacul la deconcentrate

De-a lungul ultimilor ani, specialiștii romașcani au luat mai mereu caimacul funcțiilor de la instituțiile deconcentrate din Neamț, indiferent de partidele care s-au perindat la putere.

Actualmente, cei mai vizibili directori proveniți din aceeași zonă nesecată de cadre, sunt în fruntea unor instituții de primă importanță: Inspectoratul Școlar –  Viorel Stan, OPC – Gelu Moldovan.

Imediat după revoluție, printre ideile care au dat în clocot și pe aceste meleaguri a fost și cea referitoare la înființarea fostelor județe. Ba apăruse și un partid care avea în titulatură sintagma „fostele județe abuziv desființate”.

Că tot e la modă discuția despre reformă administrativă iar în această dezbatere apar fel de fel de idei sau ipoteze, uneori una mai zglobie decât alta, dacă s-ar aduce din nou în discuție un altfel de proiect, nu se știe dacă un eventual județ Roman ar avea resursele necesare pentru susținerea aparatului birocratic necesar. Cert e însă că acest bazin de cadre are superspecialiști, superdirectori și superșefi cu vârf și îndesat.