Riscul seismic al Spitalului Vechi Piatra Neamț, în atenția Ministerului Dezvoltării

Riscul seismic prezent la Spitalul Județean Neamț lacorpul cunoscut drept Spitalul Vechi a fost adus în atenția ministrului dezvoltării de către președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. Cei doi au fost, ieri, la Spital și au stat de vorbă cu directorul Liviu Negelschi, care le-a prezentat, pe scurt, dar cu detalii interesante, situația de la aceste pavilioane.

În urma unei expertize referitoare la riscul seismic realizate în anul 2007,a rezultat că Secția Oncologie și pavilionul „Interne, Nefrologie, Neurologie, Hematologie, Diabet, Endocrinologie“ au risc seismic de gradul II, iar soluția propusă este una singură: demolarea.

În fapt, spune directorul Spitalului, Liviu Negelschi, la Oncologie se vorbește despre 45 de paturi și o prezență zilnică de până în 150 de oameni, cu tot cu aparținători. La Pavilionul mare, construit în anul 1935 sub regele Carol, sunt 245 de paturi, circa 1.000 de oameni (personal, pacienți, aparținători) ziua, și 500 noaptea.

„Despre partea de autorizare: n-am avut acreditare pentru nici una dintre clădirile pe care le vedeți; nu au autorizație de funcționare; de când au fost construite și date în folosință, în 1935, respectiv în 1938, de atunci nu s-a mai făcut nimic substanțial. Aici, unde se vede ușa deschisă, la subsol, a fost spălătoria spitaluluiși, în timp, a fost o activitatecu grad mare de uzură pentru demisol și subsol“, a spus directorul Liviu Negelschi.

O soluție clară nu s-a desprins din aceste discuții și nici nu ar fi avut cum, în lipsa unor documente complete, dar și în lipsa unor soluții de relocare a bolnavilor, atât timp cât în Piatra Neamț nu există un spital municipal.

„Rugămintea mea mare este să depuneți la minister toată expertiza asupra celor două corpuri de clădire, să facem o analiză clară a celor două clădiri, pe toate segmentele. Dacă se impune demolarea sau dacă trebui să pregătiți și partea de extindere. Și în aceste situații și dacă ajungem la concluzia că trebuie să consolidăm, vom avea nevoie de relocarea activității. Întrebarea care se pune este unde relocăm bolnavii astfel încât nimeni să nu sufere, să aveți, în continuare, asigurate toate circuitele funcționale, să găsim un alt sediu. Deci, dacă reușim să consolidăm sau demolăm unde-i ducem pe pacienți?”, a spus vicepremierul SevilShhaideh, ministru al dezvoltării.

Președintele IonelArsene a făcut o propunere de relocare undeva tot în curtea Spitalului Județean, de amenajare a unui corp separat.SevilShhaideh a încheiat: „Eu aștept toate expertizele, inclusiv cele privind riscul seismic. Trebuie să găsim o soluție. Repet, importantă este siguranța cetățeanului. Degeaba faceți eforturi pentru actul medical,dacă siguranța este o problemă“.

Funcționarea în siguranță a activități medicale în cele două corpuri de clădire, din punct de vedere al riscului seismic, este evaluată la circa 10 milioane de euro, indiferent de soluția care se adoptă: consolidare sau extindere. „Nu este finală această sumă, vorbim doar de o primă evaluare. Până nu avem toate studiile nu putem vorbi de o sumă certă. Pe de altă parte dacă vorbim pe expertiza pe zona de rezistență, sunt anumite situații când consolidarea nu mai este posibilă, doar extinderea“, a spus președintele CJ.

Vechi de 82, respectiv 79 de ani, cele două imobile nu sunt considerate obiecte de patrimoniu. Ambele au fost construite sub domnia regelui Carol al II-lea, în Guvernul condus de Ghe. Tătărăscu, iar ministru al sănătății Dr. I.E. Costinescu. (M.O.T.)