Dilemă pe ultima sută de metri a anului vechi:
*Cea mai ieftină petrecere în oraş costă câteva zeci de lei, iar un sejur la munte oscilează între 650 şi 1.000 de lei
*Sute de minihoteluri şi pensiuni din judeţ au fost deja închiriate
Nemţenii care se decid acum, pe ultima sută de metri, să petreacă revelionul la un restaurant, departe de casă sau chiar în oraş, mai au la dispoziţie câteva oferte.
Majoritatea au în menu preparate tradiţionale, dar şi feluri cu peşte, gătit în diverse moduri, ştiut fiind că tradiţia populară spune că e bine să mănânci peşte în noaptea dintre ani pentru a putea trece lin prin încercările noului an.
*Sute de lei sau de euro…
Dintre unităţile nemțene care sunt înscrise pe turistinfo.ro, 79 au fost deja închiriate şi doar în 14 unităţi în regim hotelier mai sunt locuri libere. La Hanul Urşilor din comuna Vânători oferta pentru perioada revelionului constă într-un pachet de 650 lei de persoană, pentru 3 nopţi, cu masa festivă în noaptea dintre ani şi o petrecere cu măşti de Sfântul Vasile şi o masă cu bucate tradiţionale şi băuturi pe alese. La Durău mai sunt locuri la pensiunea Poieni, la 2 kilometri de staţiune, care pentru 650 de lei pachetul cu 4 nopţi cazare şi 3 mese pe zi, de persoană, include şi masa festivă de revelion şi masa de carnaval. În staţiunea Durău mai găsiţi locuri la pensiunea Alpinul. Aici, ofertele sunt în funcţie de camerele dorite, pentru rezervarea unui apartament cu 2 camere preţul fiind de 850 lei pentru 3 nopţi şi masa festivă şi ajungând până la 1.000 de lei pachetul cu 3 nopţi cazare în camera cu 4 locuri.
În zona Târgu Neamţ oferta last-minute aparţine pensiunii La Cetate, unde oferta constă în cazare, mic dejun şi cina festivă într-un pachet cu 3 nopţi cazare la 800 lei de persoană sau 550 lei de persoană în bungalow, turiştilor pregătindu-li-se şi o surpriză prin participarea la tradiţionala pomană a porcului ca în ţinutul Neamţului programată în ultima zi a anului.
Cei care doresc să petreacă revelionul în zona Bicazului, la poalele Ceahlăului, mai au la dispoziţie locuri la pensiunea Paleu, amenajată într-un imobil tip conac. Oferta este pachetul de cazare pentru 4 nopţi şi cinci zile, demipensiune şi masa festivă pentru 750 lei de persoană.
Locuri disponibile în Roman mai sunt la hotelul Roman, care are o ofertă all-inclusive pentru un tarif de 375 euro cu 3 nopţi cazare şi revelionul petrecut la Hanul Ancuţei, unde turiştii vor avea parte şi de degustări de vinuri în crama medievală.
*Menu-uri tradiţionale sau bucate sofisticate
În apropiere de Piatra Neamţ, la pensiunea Cornelius oferta este de 900 lei de persoană pentru 3 nopţi cazare şi a patra noapte gratuită, cu masa festivă de revelion şi cina de Sf. Vasile. Menu-ul special pentru noaptea dintre ani include peşte, cotlet surpriză şi băuturi, cafeaua fiind la discreţie. De asemenea, în zona Ursuleţ, la hotelul Belvedere se organizează masa festivă de revelion la preţul de 185 lei de persoană, cu program artistic.
Ofertele pentru pietreni sunt diverse, petrecerea nopţii de revelion la restaurantele din oraş plecând de la tarife de 150 lei de persoană şi ajungând până la 200 lei de persoană. Ieri mai erau încă locuri libere la restaurantul Nefertiti, care pentru 185 de lei de persoană oferă în menu gustare rece, gustare caldă, friptură de piept de curcan şi vită, băuturi şi program artistic susţinut de formaţia restaurantului. La Colibele Haiducilor oferta de revelion este de 200 lei de persoană şi pe lângă menu-ul tradiţional restaurantul oferă şi preparate exotice. În vreme ce la Grand Hotel Ceahlău nu mai erau locuri libere, la Central Plaza mai erau câteva locuri, ieri, doar la salonul Avantgarde. Pentru o petrecere la tariful de 395 lei de persoană sau cu reducere pentru grupuri mai mari de 6 persoane. Menu-ul deosebit oferit de bucătăria restaurantului cuprinde foie gras cu struguri, dulceaţă de merişoare pe biscuit de casă, carpaccio de kiwi cu peşte red mullet, somon fume cu brânză dulce, prune în amaretto cu nuci şi şvaiţer, roşii cherry în portocale cu mozzarella şi busuioc, terina de avocado cu iaurt – la aperitiv. Felurile calde cuprind piept de curcan în prosciutto aromă cu piper roşu şi sos de pere cu vin, tian de dovleac cu perle de ceapă, precum şi somon în alge de mare cu icre Capelin, orez cu hrean şi sos de şampanie. Felul principal costă într-o friptură de vită în sos Pinot noir cu ratatouille la cuptor şi migdale, iar desertul festiv oferit este tort cu ciocolată elveţiană, pe mese fiind amenajate buffet de fructe, miniprăjituri şi fondante. La cerere, pot fi pregătite menu-uri speciale pentru copii şi vegetarieni. Muzica este asigurată de DJ, băuturile sunt preparate de un barman profesionist, iar surprizele oferite sunt un program de urături, focuri de artificii la miezul nopţii şi o tombolă cu două premii.
Revelion de criză
Cel mai ieftin revelion poate fi petrecut la Roman, la restaurantul “Casa Veche”, unde sunt oferite la alegere patru menu-uri. Cel “de criză” este 38 de lei şi conţine un aperitiv cu salamuri, brînzeturi, semipreparate tradiţionale şi roşii, stropite cu vinul casei şi apă minerală, în timp ce menu-ul Gold cuprinde un platou consistent cu peşte, brînzeturi, felul principal cu friptură de porc sau de pui, desertul cu tort sau prăjitură cu brînză, cafea, băuturi alcoolice şi şampania pentru miezul nopţii, totul la 75 de lei.
Cristina IORDACHE