Săptămâna trecută, în comuna harghieană Lunca de Jos, a avut loc întâlnirea conducerilor Consiliilor Judeţene Neamţ şi Harghita, prilej cu care s-a semnat protocolul de asociere între cele două înstituţii, parteneriat care vizează realizarea unor investiţii de interes comun. Un prim proiect se referă la asfaltarea a două tronsoane de drumuri interjudeţene, care fac legătura directă cu Ardealul, fără a mai trece prin Cheile Bicazului. O treabă foarte bună! În primul rând că se va descongestiona traficul rutier din Cheile Bicazului, apoi noile rute dau posibillitatea punerii în valoare a potenţialului turistic din nişte zone cu adevărat mirifice.
Atmosfera era cât de se poate de relaxată, protocolară, de bună colabrare şi înţelegere între două judeţe vecine. Care, cel puţin teoretic, n-ar avea nimic de împărţit. Practic, tot se mai găseşte câte ceva… Trecem peste faptul că, multă vreme, hotarul dintre cele două judeţe s-a tot „plimbat” dintr-o parte în alta. Nici acum nu-i legal „bătut” în cuie…
Primarii comunelor situate de o parte şi de alta a hotarului dintre Harghita şi Neamţ, când s-au văzut, faţă în faţă, laolaltă cu conducerile consiliilor judeţene, brusc i-au „năpădit” amintirile. Nu se mai putea trece cu vederea că nu-i rezolvată problema retrocedărilor la pădure şi păşune. De amblele părţi. Aşa s-a dovedit că retrocedarea pădurii e mai tare… ca asfaltul. Deşi, pentru asflat se întâlniseră la Lunca de Jos, nu pentru pădure ori păşune. Sau de amândouă…
*Să le dea titlu, că pădurea şi păşunea tot colo rămân…
Totul revendicărilor funciare l-a dat Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. A profitat prezenţa primarilor nemţeni din comunele Bicaz Chei, Dămuc şi Bicazul Ardelean pentru a le reamnti că sunt proprietarii hargiteni de pădure şi păşune pe raza judeţului Neamţ care încă nu au primit terenurile cerute. Ba chiar a insistat să se facă punerea în posesie a proprietarilor respectivi, că doar pădurea şi păşunea rămâne acolo, în comunele respective, nu le duc în Harghita. Foarte importante sunt titilurile de proprietate! Normal…
A amintit apoi de problemele generate de Rezervaţia din Hăşmaşul Mare, multe din ele încă nerezlvate. Cel mai tare simte asta Gheorghe Onica, primarul coumunei Bicaz Chei. De ani buni nu poate realiza sistemul de alimentare cu apă, pentru că are nevoie de 18 m.p. teren situat în această rezervaţie, de care nu se poate atinge, pentru că este situat în interiorul rezervaţiei…E vorba de o palmă de pământ de numai 18 m.p., situat pe raza comunei Bicaz Chei, dar înclus în Parcul Naţional Hăşmaşul Mare, cu sediul în judeţul Harghita…De acolo aşteaptă aprobare, care nu vine…
* „Cine seamnă ură, culege voturi…”
Revenind la pădurile şi păşunile revedicate de harghiteni, de la edilii nemţeni. Nu au fost trecute cu vederea nici litigiile funciare aflate încă pe rolul instanţelor de judecată. Pentru care încă nu s-a dat vreo hotărâre, încă nu se ştie de partea cui este dreptatea. Dar e bine să fie avute în vedere şi acele păduri şi păşuni…
Cel mai vizat de aceste retrocedări a fost Gheorghe Oniga, primarul de Bicaz Chei, care se judecă de ani buni cu harghitenii pentru pădure şi păşune, pentru composesorate. Procese strămutate şi răstrămutate… Nu s-a putut „abţine”, şi şi-a început „pledoaria” prin a-i dat o mână de ajutor senatorului UDMR Tanczos Barna, căruia nu-i ieşea, din prima, traducerea zicalei „Cine seamănă vânt, culege furtună”. Gheorghe Oniga a venit cu varianta electorală: „Cine seamnă ură, culege voturi”… Referindu-se la reactivarea conflictelor funciare dintre nemeţeni şi harghiteni, cel mai abitir în campaniile electorale…
Tina CONDREA