Retragerea lui Antonescu văzută de politicienii nemţeni

antonescu (2)

Piatra Neamţ, lansarea candidaţilor pentru europarlamentare, pe vremea când inimile liberalilor băteau în ritmul “Antonescu – preşedinte!”

Pasul înapoi făcut clar şi ferm în urmă cu două zile de Crin Antonescu este comentat în fel şi chip de oamenii politici din Neamţ.
Dacă demisia anunţată iniţial de Antonescu (prin care rămânea tot el, interimar, să organizeze alegerile) părea mai mult o simulare, cea de acum câteva zile, prin care, la pachet cu renunţarea la şefia partidului e şi abandonarea bătăliei pentru alegerile prezindenţiale, nu mai lasă loc la interpretări ba, dimpotrivă, tot mai multe voci discută ba despre Klaus Iohanis ba despre alţi posibili candidaţi din dreapta eşichierului politic.

“Gest corect!”

Senatorul Eugen Ţapu a apreciat demisia reală a lui Antonescu drept “un gest clar, corect, curajos al unui adevărat om politic care arată şi caracter şi faptul că nu pune pe primul plan interesele sau orgoliile personale”.
În tabăra PSD Neamţ, gestul respectiv e, de asemenea, întors pe toate părţile şi unii social-democraţi apreciază că în acest fel candidatura lui Victor Ponta are tot mai mulţi sorţi de izbândă, că practice astfel I se deschide calea către Cotroceni liderului partidului.

„Repetarea scenei <<Dragă Stolo’>>

Deputatul Ioan Munteanu face o paralelă cu precampania din 2004, când Theodor Stolojan a renunţat pe ultima sută de metri la bătălia pentru Cotroceni şi consider  că Antonescu a fost forţat să renunţe la candidatură. ”Revăd scena din anul 2004 dintre Stolojan şi Băsescu. Decizia lui Crin Antonescu a fost acum cu sfatul lui Traian Băsescu. Este clar că dreapta face tot ce se poate ca să aibă o şansă candidatul propriu la prezidenţiale. Dar Klaus Iohanis nu are nici o şansă iar alegerile se vor termina din primul tur, pe 2 noiembrie. Decizia lui Crin Antonescu face foarte bine PSD, iar Victor Ponta va fi cu siguranţă preşedintele României”, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu.

“Care candidat, care fuziune pe dreapta?”

Nici senatorul UNPR Liviu Bumbu nu vede cum dreapta va pune prea multe problemă în viitoarea campanie electorală. „Că l-au schimbat pe Crin Antonescu nu e ceva rău pentru adversarii noştri de pe dreapta, Crin devenise erodat, previzibil în acţiune şi discurs. Dar nici nu văd acum, cu alt candidat să facă mari minuni. Această fuziune nu poate fi decât cu păstrarea identităţii PNL, a tablourilor Brătienilor pe pereţi dar prin mişcarea mutării europarlamentarilor liberali în grupul PPE au început cu stângul. Or să aibă de acum discuţii, care să le fie candidatul, neînţelegeri etc. Aşa că demisia lui Antonescu şi această fuziune nu reprezintă nişte minuni…”, a spus senatorul Bumbu.

“Oricum Antonescu nu ne încurca prea tare!”

Tranşant pe acest subiect este şi liderul PSD Neamţ, Ionel Arsene care consideră şi el că, oricum, Crin Antonescu nu era un candidat redutabil în bătălia pentru Cotroceni: „Oricum, nu ne încurca prea tare, Antonescu, s-a văzut care e valoarea lui. Dar eu nu am încredere în retragerea lui din cursă pentru că, în stilul său characteristic, a anunţat <<intenţia de a se retrage>> nu retragerea efectivă. Aşa că noi, cei din PSD şi colegii noştri din alianţă trebuie să ne face treaba ca la carte, indiferent pe cine vor scoate aceştia la înaintare. Va fi Crin, foarte bine, trebuie să îl barem la vot! Va fi Iohanis? Şi mai bine, îl batem şi pe el, că s-a văzut acum că nici la Sibiu nu adună prea multe voturi”.
Deputatul Arsene nu vede nici cum s-ar putea întări mai mult adversarii din zona de dreapta a politicii româneşti: “Pe cei de la PMP nici nu i-au chemat la negocieri. Forţa Civică? Da, mare forţă, MRU cu cele două procente luate acum… Să fim serioşi, în partidele şi partiduleţele de dreapta sunt foarte multe orgolii, toţi se văd prezidenţiabili. Fireşte că aceste orgolii ale lor ne uşurează nouă munca, dar asta e treaba lor, a noastră e să câştigăm la iarnă cu un socr cât mai bun”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat sâmbătă intenţia de a nu candida la alegerile prezidenţiale din acest an, ca un pas spre urgentarea realizării proiectului de unificare a forţelor de dreapta şi în vederea desemnării cât mai grabnice a unui candidat unic al dreptei la preşedinţia României.

Daniel VINCA