Reţinuţi în centre de plasament din Finlanda, porecliţi la şcoală “copii de orfelinat”

21/11/2017

Copiii doctoriţei Camelia Smicală au fost vizitaţi de Episcopul Europei de Nord
Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi: “Ei tânjesc după mama și surioara lor cea mare și au o voință fermă de a reveni acasă”
Cei doi copii ai medicului pietrean Camelia Smicală, reținuți de Protecția Copilului din Finlanda, au fost vizitaţi, zilele trecute, la centrul de plasament din Tampere, de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Johan-Mihail (11 ani) și Maria-Alexandra (10 ani) s-au bucurat pentru această vizită a părintelui lor duhovnicesc, cu atât mai mult cu cât au reușit, după mult timp, să se împărtășească.
“Ne-am bucurat cu bucurie mare de această întâlnire care a adus puțină alinare sufletească acestor copii încercați atât de devreme cu necazurile vieții. Johan-Mihail și Maria-Alexandra sunt doi copii curajoși și cu personalitate, care se exprimă cu claritate, într-o frumoasă limbă românească pe care nu au uitat-o, în ciuda anilor de înstrăinare. Ei tânjesc după mama și surioara lor cea mare și au o voință fermă de a reveni acasă. Întristător este faptul că cei doi frați suferă, acum, și de pe urma deciziei autorităților de a-i ține în centre de plasament și în școli diferite, separându-i, astfel. În plus, Johan-Mihail nu se simte bine la școala în care a fost repartizat, fiind intimidat de etichetarea sa drept „copil de orfelinat” de către ceilalți colegi. Nu văd nici un motiv pentru care acești copii să rămână departe de mama și sora lor și separați între ei. De asemenea, ei vor să aibă posibilitatea de a frecventa Sfânta Liturghie duminical, după obiceiul pe care-l aveau când erau cu mama lor, obicei pe care, evident, acum nu-l mai pot ține”, a transmis Preasfinţitul Macarie Drăgoi, prin Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe române a Europei de Nord.
Ierarhul român a precizat că mulțumește personalului de la centrul de plasament unde a decurs întâlnirea, adăugând că va transmite autorităților finlandeze doleanțele celor doi copii, cu nădejdea că acestea vor da dovadă de cooperare și deschidere.
La finalul vizitei, părintele episcop Macarie a oferit daruri copiilor, printre care și cărți pentru copii în limba română, editate de Episcopia Europei de Nord, însă și odoare aduse din pelerinajul său recent în Țara Sfântă.
Preasfințitul Macarie Drăgoi a transmis, de asemenea, calde mulțumiri Ambasadorului României în Finlanda, Răzvan Rotundu, care s-a implicat în susținerea Cameliei Smicală și în organizarea acestei vizite.
Geanina NICORESCU
sursa foto: Episcopia Română a Europei de Nord