* Indivizii au golit cardurile unor cetăţeni din nouă ţări
* Procurorii DIICOT au făcut 85 de percheziţii în ţară şi au dus 70 de persoane la audieri
Doi nemţeni sunt membri în două dintre cele mai mari grupări de infractori care falsificau carduri. Indivizii, unul din Piatra Neamţ şi celălalt din Roman, au fost luaţi, ieri, de acasă, de mascaţi şi duşi la audieri. Poliţişti şi procurori de la DIICOT Bucureşti caută şi alte persoane implicate în aceste reţele.
Descinderile din Neamţ fac parte dintr-o amplă acţiune desfăşurată împreună cu autorităţi judiciare din mai multe state europene prin care au fost destrămate două reţele infracţionale transfrontaliere de piratare a cardurilor şi extrageri frauduloase de bani. Cei peste 100 de mebri ai reţelelor conduse de Constantin Gheară (53 de ani), alias Tică, fratele lui Nicu Gheară, şi de interlopul Romeo Ursu (45 de ani), cunoscut sub numele de Boenică, au golit conturi din lumea întreagă. Folosind aparatură de skimming, indivizii au sustras banii din conturile cetăţenilor din Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia sau Austria. Printre alţi lideri ai grupărilor care au fost săltaţi, ieri, şi duşi la audieri se află şi Lucian Ghiuri (45 de ani), alias Piticu şi Relu Şerban (57 de ani).
Desfăşurări de forţe au fost în 85 de locaţii din ţară, la domiciliile suspecţilor din Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Satu-Mare şi Bucureşti. Suspecţii sunt cercetaţi pentru infracţiuni ce vizează accesul fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică. „În fapt, se reţine că membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS –uri, aflate pe teritoriile statelor Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria”, mai arată procurorii.
Prejudiciul estimat până în acest moment este de peste 2.000.000 de euro. Procurorii au avut de audiat 70 de persoane, urmând ca ulterior să se decidă în privinţa măsurilor legale care se impun în cazul fiecăruia.