Reţea de contrabandişti cu un “pion” la Săvineşti

contrabanda 2

* Victor Borş a fost “călcat” de mascaţi, ieri dimineaţă

* Anchetatorii au găsit 38 de cartuşe de ţigări de contrabandă în casa lui

* Individul a fost condus la audieri, împreună au alţi 74 de membri ai reţelei

 

Procurorii DIICOT Botoşani au iniţiat o acţiune de amploare, ieri dimineaţă, la care au participat peste 250 de poliţişti şi mascaţi din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Timiş. În total s-au făcut 76 de percheziţii la domiciliile unor indivizi suspectaţi că ar face parte din două reţele de contrabandă cu ţigări, iar 75 de indivizi au fost duşi la audieri.

În judeţul Neamţ s-a făcut o singură percheziţie, la casa lui Victor Borş (47 de ani) din Săvineşti. Ofiţerii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au găsit 38 de cartuşe de ţigări în locuinţa bărbatului.

“Ţigările erau din Ucraina şi din Republica Moldova, iar bărbatul le distribuia la mici magazine şi localuri din zonă, unde erau vândute”, ne-a declarat unul dintre anchetatori.

Victor Borş nu a mai fost cercetat niciodată pentru contrabandă, dar reţeaua din care făcea parte era ţinută sub observaţie încă de la începutul anului. Modelul este cel “clasic”: ţigările ajungeau în România printr-o comună din Botoşani, aflată în zona de graniţă, şi apoi erau distribuite membrilor celor două reţele, care se ocupau cu vânzarea lor. O astfel de activitate nu este posibilă, de regulă, fără sprijinul poliţiştilor de frontieră şi se pare că cel puţin doi “oameni ai legii” sunt cercetaţi în acest caz. De asemenea, există suspiciuni că primarul comunei Păltiniş s-ar ocupa cu contrabanda.

Conform anchetatorilor, cele două grupări au vândut aproape 600.000 de pachete de ţigări în perioada februarie – noiembrie 2013. În judeţele Botoşani şi Suceava s-au făcut acţiuni constante în ultimii ani pentru destructurarea reţelelor de contrabandişti. Mai mulţi poliţişti de frontieră au fost arestaţi şi apoi eliberaţi şi înlocuiţi din funcţie, procurorii DIICOT au făcut sute de percheziţii şi capturi impresionante, dar reţelele s-au repliat întotdeauna cu o viteză mai mare decât cea a anchetatorilor. Iar “ocupaţia” pare atât de tentantă încât e greu de crezut că se va putea vorbi vreodată despre eradicarea fenomenului, pentru că mereu se găsesc indivizi dispuşi să-şi asume riscul de a fi arestaţi o vreme, dacă ştiu că le ies bani mulţi din afacerea asta.

C.M.