Resturi ceramice din Eneolitic, descoperite la Gherăeşti!

vase ceramica Gheraesti„Vom urmări dacă aceste aşezări constituie o prioritate pentru instituţia noastră şi dacă este cazul să continuăm cercetarea arheologică”, a spus dr. Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ

Mai multe resturi de ceramică datând din Eneolitic au fost descoperite ieri la Gherăeşti, mai exact în punctul numit „La Poieni”. Descoperirea a fost făcută de nişte ciobani care se aflau cu oile la păscut, în zona respectivă.

„Datorită spiritului civic al unor cetăţeni, este vorba despre nişte ciobani de pe Valea Moldovei, am intrat în posesia unor resturi ceramice datând din Eneolitic şi până în Evul Mediu. Resturile ceramice pun în evidenţă existenţa unor aşezări de la începutul Eneoliticului. Presupunerea legată de existenţa în zonă a unui cimitir nu se justifică, pentru că, dacă acolo ar fi fost un cimitir, s-ar fi descoperit vase întregi sau aproape întregi, pentru că exista, în perioada respectivă, ritualul de incinerare. În ceea ce priveşte ceramica din secolele XVI – XVII, aceasta se aseamănă foarte bine cu materialele descoperite în apropiere, la Săbăoani, pe partea cealaltă a Moldovei”, ne-a spus dr. Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

În ceea ce priveşte continuarea săpăturilor arheologice în zonă, directorul Gheorghe Dumitroaia a adăugat: „Vom urmări în continuare dacă aceste aşezări constituie o prioritate pentru instituţia noastră şi dacă este cazul să continuăm cercetarea arheologică.”

Irina NASTASIU