Teama de restructurare s-a extins, zilele acestea, asupra mai multor instituţii publice, care intră sub incidenţa ultimului normativ în domeniu ce stabileşte reducerea schemelor de personal prin desfiinţarea posturilor vacante. Cea mai mare îngrijorare a salariaţilor vine din faptul că posturi vacante au mai rămas foarte puţine sau chiar deloc, fiind primele eliminate din organigrame încă de la ultima restructurare din 2011. Şi, atunci, toată lumea consideră că acum procentul de reducere va fi aplicat ca un şablon pe o schemă în care numărul de personal trecut în dreptul fiecărui birou, compartiment sau serviciu corespunde în mod real unor oameni, cu statut de funcţionari publici, nu doar unor posturi neocupate.
Un statut aparte, în acest context, îl are Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului. În prezent, instituţia are în schemă 44 de posturi, din care 5 sunt funcţii de conducere, dar numărul funcţionarilor este insuficient pentru activitatea agenţiei judeţene. „Deocamdată, există în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern, normativ care urmează să fie adoptat după data de 5 august, nu am primit nimic, dar cert este că instituţia noastră este a doua din ţară care are staţie de creastă pentru monitorizarea radioactivităţii, după cea de la Craiova şi nu ştim încă ce măsuri se vor lua”, a declarat Diana Brumaru, purtătorul de cuvânt al APM Neamţ.
Ordonanţa 77/2013 impune desfiinţarea a 4% din posturile ocupate la nivelul instituţiilor publice, ceea ce, potrivit proiectului de normativ, înseamnă 233 de posturi ce vor fi scoase din organigrama APM, la nivelul întregii ţări. Raportat la cele 41 de agenţii judeţene şi cea a Capitalei, ar însemna câte 5 oameni disponibilizaţi la fiecare structură teritorială. Ceea ce, pentru agenţia nemţeană, ar fi foarte mult, având în vedere funcţionarea, pe vârful Toaca din masivul Ceahlău, a staţiei de fond pentru supraveghere a radioactivităţii ce face parte din Sistemul Naţional de Avertizare. La asta se mai adaugă faptul că nici una din structurile din teritoriu nu are acelaşi număr de angajaţi, iar procentul de reducere se aplică la schema de personal existentă. Asta ar însemna că de la APM Neamţ ar trebui să fie disponibilizaţi 2 funcţionari. În plus, instituţia funcţionează şi în baza unor directive europene care impun un anumit standard al structurii. Toate acestea fac ca angajaţii agenţiei să numere zilele rămase până la adoptarea deciziei guvernului pentru a vedea exact dacă şi câţi vor pleca.
Cristina IORDACHE