*În Neamţ, invetarierea terenurilor este la 86,7 %!
Cum era de presupus, restituirea proprietăţilor preluate abuziv de comunişti continuă să fie un proces anevoios, de lungă durată…Ca legea să fie aplicată, primul pas ce trebuia făcut era inventarierea terenurilor, prin care se stabileşte necesarul de teren ce trebuie restituit, necesarul existent, în funcţie de care se decide modul de soluţionare a cererilor de restituire a proprietăţilor. Fireşte, cu respectarea principiului de restituire în natură, acolo unde asta se poate.
O treabă care avea ca prim termen de finalizare ziua de 20 septembrie 2013! Termen depăşit şi după a doua amânare, cea care expira pe 31 decembrie 2013!La finele anului trecut, s-a dat o ordonaţă de urgenţă pentru instituirea de noi termene de aplicare a Legii privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. A fost atunci prelungit cu180 de zile, dată până la care comisiile locale de inventariere trebuiau să finalizeze situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate. Adică până în vară, mai exact pe 24 iunie 2014! Dar nici de astă dată n-a fost respectat termenul.
Iată că ne apropiem de 31 decembrie 2014 şi tot la inventarierea terenurilor se lucrează. Unde s-a ajuns, aflăm din discuţia purtată cu Simion Stâcel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ.
*Documentaţii finalizate în 72 localităţi, în 11 încă se lucrează
Rep.: Până unde s-a ajuns cu inventarierea terenurilor?
Simion Stâncel: Stadiul procentual al inventarierii terenurilor este de 86,7 la sută la noi în judeţ. Asta înseamnă că din totalul de 83 unităţi adminitrativ-teritoriale, 72 au finalizat documentaţiile, iar în diferenţa de 11 localităţi încă se mai lucrează. Problema e că din cele 72 unităţi administrativ-teritoriale, care au predat documentaţiile cadastrale, mai sunt 14 comune care trebuie să le aducă înapoi la OCPI, după ce vor fi semnate în primării. Aceste documentaţii au fost verificate de noi, sunt recepţionate, sunt în regulă, fiind acum retrimise la primării pentru a fi semnate. Zilele acestea le vor aduce la OCPI. Pentru celelalte 11 unităţi administrativ-teritoriale, printr-o circulară a Prefecturii, s-a făcut programarea pentru ca, până ieri, să fie toate aduse la OCPI Neamţ. Lucrările erau într-un stadiu destul de avansat. De la nici o comună nu ni s-a transmis că ar fi în imposibilitatea de finaliza documentaţiile cadastrale privind inventarierea terenurilor la Legea 165. Suntem optimişti în această direcţie.
Rep.: Rămânem la fel de optimişti şi dacă aruncăm o privire peste „graniţă”, adică în curtea celorlalte judeţe?
S.S.: Stăm relativ bine. Suntem în prima jumătate a listei privind stadiul inventarierii terenurilor. Sunt şi judeţe care au o situaţie foarte slabă. Dar nu asta trebuie să ne preocupe noi. Prioritare sunt problemele noastre.
Rep.: Când se va finaliza acţiunea de inventarie a terenurilor care fac obiectul Legii restituirii? Cu ultimele semnături de actul de proprietate…
S.S.: Îmi păstrez optimismul şi sper ca noul an să ne prindă cu documentaţiie cadastrale finalizate. E posibil să fie vreo excepţie-două. Dar nu cred, pentru că se insistă şi din partea Prefecturii.
Rep.: Paşii următori? Imediat după inventarierea terenurilor?
S.S.: În prima fază se va face centralizarea terenurilor la nivel de judeţ, apoi centralizarea la nivel naţional. Urmează pregătirea, la nivel central, de către Agenţia Domeniilor Statului şi Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor, a proiectelor de hotărâri de guvern prin care se face trecerea din domeniul public în domeniul privat a ternurilor restituibile. În continuare, urmează emiterea titlurilor de proprietate pentru terenurile restituite, care are ca termen final anul 2016.
* Abia după 3 ani, au valoare…punctele valorice
Ca lucrurile să fie clare pentru toată lumea, de la chiar primul articol din Legea 165 se stipulează că imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restitie în natură. În situaţia în care restituirea în natură nu mai este posibilă, singura măsură reparatorie în echivalent care se acordă este compensarea prin puncte. Dacă titularul a înstrăinat drepturile care i se cuvin potrivit legilor de restituire a proprietăţii, noului stăpân i se dau doar puncte, nu imobilul în sine.
Dispoziţiile de acum se aplică atât cererilor formulate, depuse în termen legal, şi nesoluţionate până la intrarea în vigoare a prezentei legi, cât şi cauzelor în materia restituirilor imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor, precum şi cauzelor aflate la CEDO.
Pentru valorificarea punctelor acordate în locul imobilelor preluate abuziv, se constituie Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, spus pe scurt Fond naţional. Evaluarea imobilului care face obiectul retrocedării se exprimă în puncte. Un punct este egal cu un leu. Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorifcate prin achiziţionarea de imobile din Fondul naţional, prin licitaţie publică naţională, începând cu data de 1 ianuarie 2016. Adică peste aproape 3 ani!
În termen de 3 ani de la data emiterii deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, deţinătorul poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar. Asta în cazul când vrea doar bani, fără să mai participe la vreo licitaţie publică naţională.
Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate înainte de de intrarea în vigoare a Legii 165/2013, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile, se face în termen de 5 ani, în tranşe. Asta în timp ce unii, în timp record, iau o „căruţă” de bani… Asta e! Legea restituirii fostelor proprietăţi e pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă…
Tina CONDREA