Restituire … cu bani de la primărie

Simion Stâncel, director OCPI Neamt

Restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti pune la grea încercare bugetele locale. Ca să numai vorbim de vânzoleala iscată în lumea satelor, cu trimitere directă pe tarla. Acolo unde, după ce terenul a fost măsurat şi remăsurat de-a lungul şi de-a latul, s-a dat  „la loc comanda!”. Adică se reiau măsurătorile în teren. Cele de acum sunt mai sofisticate, dar şi mult mai costisitoare. Pe banii primăriilor, că de la bugetul de stat nu s-a alocat nimic. Acţiune dictată de la guvern şi executată gratuit. Practic, acum, la nivelul fiecărei localităţi, se întocmesc două liste. Este vorba de situaţia privind necesarul de teren  pentru finalizarea restituirilor şi inventarierea terenurilor disponibile. După ce s-a întocmit necesarul şi existentul, se face balanţa terenurilor la nivelul fiecărei localităţi, la nivel de judeţ, apoi la nivel de ţară. Abia după asta urmează finalizarea acţiunii de emitere a tuturor titlurilor de proprietate, care are  termen 1 ianuarie 2016.

O discuţie mai aplicată pe această temă am avut cu Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ: „Concret, acum se face inventarierea necesarului de teren, care rezultă din documentele primăriilor. Acţiune care trebuie finalizată în termen de 120 de zile de la apariţia Legii 165 privind restituirea proprităţilor preluate abuziv de comunişti. Adică în luna septembrie. Această situaţie o întocmeşte comisia locală de fond funciar. Cealaltă o fac cele 83 de comisii constituite la nivelului fiecărei localităţi. Suprafeţele inventariate trebuie reprezentate şi în format digital, pe calculator, să se vadă conturul tuturor suprafeţelor de teren invetariate şi care vor face obiectul restituirilor. Motiv pentru care măsurătorile trebuie să fie făcute de persoane autorizate. Normal, operaţiunea costă, pentru că aceste persoane nu lucrează gratis”.

De asta plâng mai mult primarii, pentru  banii pe care trebuie să-i scoată din vistieria primăriei. Că o iau de la capăt cu legile funciare, aproape că nu mai contează. Inventarierea terenurilor ce urmează a fi restituite trebuie să se termine până la finele acestui an. Restituire care se va face în toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Neamţ, pentru că niciunde nu a fost finalizat acest proces. Că de fapt asta se şi urmăreşte. Tot ce nu s-a dat până acum, case şi terenuri, să se restituie de acum încolo. Primul principiu e restituirea în natură. Unde chiar nu se poate asta se dau puncte valorice. Punct din care începe alt calvar până să te vezi cu banii cuveniţi în contul proprietăţii restituite. Cu diferenţa că nu se mai umblă pe coclauri, ci prin diverese instituţii. De la oraş! Pentru că, în contul punctelor valorice, banii se dau abia peste 3 ani!

La restituirea terenurilor intravilane, agricole la data preluării abuzive, se va respecta limita de maxim 50 ha pentru fiecare proprietar deposedat. Trebuie să se verifice dacă nu cumva respectivul teren a fost deja retrocedat în baza legilor financiare.

Tina CONDREA