Probleme diverse în trupa condusă de Draga Olteanu Matei
Repetițiile la cea de a treia piesă din repertoriul trupei “Teatrul Nostru” condusă de actrița Draga Olteanu Matei sunt, temporar, suspendate. Nici inimoasa echipă de actori amatori nu a fost ocolită de problemele diverse care sunt resimțite de toată lumea, așa că, până la stabilizarea situației și rezolvarea acestora, pentru un scurt timp, munca pentru punerea în scenă a piesei “Escu” de Tudor Mușatescu este temporar oprită.
„Din păcate, actorul principal din această piesă este bolnav. Acum este plecat în străinătate la tratament. O altă actriță foarte important, și din distribuția la această piesă, și din trupă – poate cea mai bună actriță a noastră – are și ea o problemă care o macină. A rămas fără slujbă și îmi spunea că se gândește chiar să plece din țară. Sunt colegii noștri, evident că problemele lor nu că doar țin un pic repetițiile pe loc, dar ne afectează, că suntem oameni. Cum să-i spun eu personajului principal care e un om deosebit, gata, tu ai o problemă, nu mai am nevoie de tine?”, spune Draga Olteanu Matei.
Șefa Trupei Teatrul Vostru a ținut să reamintească faptul că actorii din această echipă fac totul din plăcere. Nu-i place cuvântul „amatori” în context, ca să nu se înțeleagă că e vorba de amatorism. “Sunt profesioniști, adevărați profesioniști, nu câștigă un ban din asta, teatrul îl fac dintr-o plăcere sublimă”.
Celelalte două piese montate de această trupă au fost “Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu și “Visul unei nopți de vară”, a lui Tudor Mușatescu. Piesele s-au bucurat de un real succes și în Piatra Neamț dar și în țară, fiind jucate și pe scene ale unor teatre de renume, astfel că „amatorii profesioniști” au ajuns la ceea ce poate nu sperau altădată, turnee, aplauze în săli în care nu erau doar cunoscuții din Piatra Neamț. “Eu stăteam în fundul sălii cu inima cât un purice. Mă uitam cum aplaudau oamenii. Nu erau aplauze cerute, forțate, ci aplauze spontane. Le plecau palmele, domnule, că așa simțeau oamenii să-și manifeste aprecierea. Au fost aplauze care m-au bucurat mai mult decât cele primite de mine pe scenă, când jucam”, spune Draga Olteanu Matei.
Repertoriu curat
Repertoriul trupei este unul ales pe o strategie clară: “Am stabilit cu colegii, doar repertoriul clasic, de bun gust și până acum ne-am axat pe comedii ale scriitorilor interbelici. Să vină omul cu plăcere la teatru, să vină tinerii, să prindă drag și gust de cultură. Nu e treaba mea să critic ce fac alții, dar când mă uit ce piese sunt jucate prin unele teatre, cum sunt modificate și făcute praf piese ale unor dramaturgi renumiți îmi vine să plâng. Am văzut puneri în scenă care m-au făcut să cred că sarcinile teatrului au fost deturnate. De unii, să ne înțelegem, nu de toți. Domnule, într-o piesă de teatru sunt frânturi din viață. Viața e așa cum e, complexă, cu bune cu rele, dar nu trebuie să-i arăți spectatorului chiar toate alea, cum se spune. Păi ce facem, într-o piesă în care e vorba de sinucidere, punem actorul să-și tragă, de-adevăratelea, un glonte în cap? E de ajuns ca o anumită idee doar să o sugerezi… Afișe cu piese de teatru în care scrie că e interzis copiilor sub 12 ani sau tinerilor sub 16 să intre pentru că se vorbește nu știu cum sau se face nu știu ce pe scenă? Scrieți așa: am cea mai proastă părere despre astfel de repertoriu. Păi la teatru trebuie să vină omul cu soția, cu familia. Să-și aducă copiii la teatru și noi să-i facem să mai vină. Pe scena unui teatru nu poți zice chiar orice, ca în piață sau mai rău ca în piață…”
Draga Olteanu Matei își amintește de o astfel de piesă montată, în urmă cu mulți ani, și de Teatrul Tineretului: “Era un festival concurs la Galați. Eram în juriu. Teatrul de la Piatra Neamț, în care au jucat atâția mari actori altădată, a venit cu o piesă Moliere de care cineva și-a bătut joc. Erau câțiva actori care au jucat mai bine, alții mai modest, dar nu aveau ei nicio vină săracii că eu și ceilalți din juriu nu am putut să votăm să ia premiu. Piesa fusese maltratată”.
Cât privește și piesa “Escu” dar și viitorul echipei din “Teatrul Vostru”, actrița Draga Olteanu Matei manifestă un optimism chibzuit: “Toată viața, nu am pornit să fac ceva până nu am fost sigură că pot să fac. Analizez și abia apoi iau decizia. O să fie bine!”
Daniel VINCA