Renunţă preşedintele la trei luni de mandat?

 

* Senatorul Chelaru: „Avem alte priorităţi în acest moment”

O întâlnire în faptul serii, între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu a pus pe tapet problema comasării prezidenţialelor cu europarlamentarele care ar urma să aibă loc cel mai devreme în mai 2014 sau în iunie anul viitor. O astfel de comasare nu se poate face, din punct de vedere constituţional decât în trei situaţii: una ar fi aceea în care preşedintele este suspendat din nou şi se ajunge la demiterea sa, o alta ar fi aceea în care chiar preşedintele ar renunţa la trei luni din mandatul său şi şi-ar înainta demisia, şi o alta care ar fi modificarea Legii nr. 370/2004 privind alegerea preşedintelui.

Voci din PDL s-au pronunţat deja pe acest subiect, afirmând că această cerere de comasare ascunde de fapt o cerere de demisie pentru preşedintele Traian Băsescu şi asta mai înseamnă că este foarte posibil ca PSD şi PNL să participe pe liste separate la prezidenţiale şi europarlamentare.

* Ionel Arsene: „O să alegem varianta cea mai avantajoasă!”

Ionel Arsene, deputatul şi preşedintele PSD Neamţ, crede că este de discutat care din cele trei variante ar fi mai avantajoasă pentru ţară, pentru populaţie, dar şi din punct de vedere politic: „Toate trei variantele sunt viabile, sunt posibile, însă trebuie să vedem care este cea mai realistă, care avantajează populaţia şi care este corectă din punct de vedere politic. Cred că trebuie să alegem varianta pertinentă, după o analiză foarte atentă”. Cât priveşte oportunitatea ca PSD şi PNL să candideze pe liste separate la alegerile din 2014, Ionel Arsene o consideră „o greşeală politică”: „Eu cred că USL este o uniune politică puternică, dovad[ ca dat rezultate la parlamentare, aşa încât cred că ar fi o greşeală din punct de vedere politic să candidăm pe liste separate”.

* Senatorul Chelaru: „Avem alte priorităţi în acest moment”

Experimentatul pesedist romaşcan, senatorul Ioan Chelaru consideră inoportună şi prematură o astfel de discuţie în acest moment, la început de sesiune parlamentară: „Cred că ne scărpinăm invers, cum se spune. Preocupările noastre în acest moment trebuie să fie bugetul, revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi redresarea economică. Din acest punct de vedere o discuţie doar teoretică, doar de dragul de a face politică nu-şi are rostul. E clar că dacă preşedintele Băsescu va mai încălca Constituţia, USL va lua măsurile care trebuie şi se va ajunge din nou la suspendare. Să nu uităm că poporul s-a pronunţat într-o majoritate covârşitoare într-un anume fel, în ceea ce-l priveşte pe preşedinte şi a dat votul său USL pentru a scoate ţara din marasmul în care este. Eu cred că USL şi-a făcut un scop din a scoate ţara din situaţia economică dezastruoasă în  care se află şi a o aduce pe linia de plutire, din a crea oamenilor de afaceri un mediu proprice dezvoltării şi a crea astfel locuri de muncă”.

* Deputatul PC Cătălin Drăguşanu vine cu a patra variantă

Bazându-se pe flerul politic al celor din conducerea USL, deputatul PC de Neamţ Cătălin Drăguşanu întrevede o a patra variantă de lucru pe care o consideră mult mai realistă decât celelalte trei: „Eu cred că ar mai fi o variantă de luat în calcul şi anume aceea ca noul preşedinte ales să-şi înceapă mandatul atunci când încetează de drept mandatul preşedintelui Traian Băsescu. Asta ar însemna, să comasăm alegerile, nu să transformăm tot anul într-o campanie electorală de 12 luni, cum s-a întâmplat anul trecut cu localele urmate de parlamentare şi toată lumea este mulţumită. Celelalte variante nu ştiu cât de realiste sunt, pentru că eu unul nu cred într-o demisie a preşedintelui Traian Băsescu, nu cred nici într-o nouă suspendare a sa în ciuda rezultatului zdrobitor de la referendum, iar modificarea legislaţiei are implicaţii pe termen mediu şi lung. Dacă ambele tabere vor da dovadă de diplomaţie, această a patra variantă este foarte posibilă”.