La ultima negociere cu guvernanţii, Asociaţia Comunelor din România a venit cu mai multe solicitări, dar şi cu propuneri concrete menite a fi în sprijinul primarilor din spaţiu rural. Discuţii mai aplicate s-au purtat cu cei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi de la Ministerul Finanţelor.
Detalii ne-a oferit primăriţa de Săbăoani, Valeria Dascălu, în calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România-Filiala Neamţ. „Asociaţia noastră a venit cu mai multe propuneri în domeniul reducerii fiscalităţii, dar şi privind legislaţia din admnistraţia publică locală din mediul rural. Miniştrii Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov ne-au promis că la primării va rămâne un procent de 25 la sută din valoarea impozitului pe venitul agricol. Tot în acest procent ni se va aloca şi din taxa pe construcţii speciale. Taxa pe stâlp, cum este mai bine cunoscută. Dar cea mai importantă solicitare, în fapt, o propunere legislativă, se referă la modalitatea de trecere a terenurilor din domeniul public în domeniul privat al administraţiilor publice locale. Noi am cerut ca decizia să se ia pe plan local, să nu fie nevoie pentru asta de hotărâre guvernamentală în astfel de cazuri. Asta ar ajuta foarte mult pe toţi primarii din rural. Şi nu numai! „
Valeria Dascălu ne-a oferit şi un exemplu concret în privinţa transferului de deciziei din plan central în cel local. Ca să demonstreze cât de mult ar veni noua reglementare în sprijinul primarilor şi, mai cu seamă, al cetăţenilor.
Un întreprinzător a reuşit ca, terenul să, să pună bazele unei afaceri. Să zicem o făbricuţă de mobilă. Alături e un teren proprietate publică degrevat de sarcini, pe care a pus ochii respectivul întreprinzător. Vrea să-şi exindă afacerea şi are nevoie de acel teren. Acum, are două posibilităţi legale de a „ocupa” acel teren. Concionarea prin licitaţie. Ceea ce presupune timp mult şi costuri suplimentare. Mai la îndemână ar fi concisionarea directă. Dar asta presupune ca acel teren să fie în proprietatea privată a primăriei, nu în domeniul public. Situaţie în care se impune să se facă schimbarea de statut funciar. O treabă anevoioasă şi de durată. Documentaţia se întocmeşte în primărie, se avizează la Consiliul Jdeţean Neamţ, după care este înaintată la Guvernul României pentru a se emite hotărărea de trecere a terenului din domeniul public în domeniul privat al primăriei respective, iar apoi să fie publicată în Minitorul oficial.
Dacă luarea acestei decizii se transferă în plan local, totul e mai simplu, mai rapid.
Deocamdată, primarii din rural s-au ales doar cu promisiuni.
Tina CONDREA