Renegat în partid, promovat în administrație: Năuceală la PNL

Evoluția din ultimele zile ale cazului „Andrei Ignat – PNL” arată o formațiune politică aflată într-un fel de efect groggy.

Vineri seara, Biroul Permanent Județean (BPJ) PNL Neamț a votat pentru remiterea către Delegația Permanentă județeană a propunerii de excludere din partid a consilierului județean Andrei Ignat. Pe cale de consecință, respectivul ar fi urmat, conform legii ca din momentul validării propunerii de către Delegația Permanentă, să riște și pierderea funcției de ales județean.

Sâmbătă însă, „renegatul liberal” a fost ales, cu o largă majoritate, de către colegii din Consiliul Judeţean ca vicepreşedinte a celei mai importante instituţii administrative din judeţ.

Pentru participanţii neutri la şedinţă, imaginea PNL este cea degajată de fostul vice de la CJ, Gabriel Farcaş care şi în timpul şedinţei, şi în pauze, tot vorbea la telefonul mobil, mai mergea la aleşii liberali sau PSD, iar vorbea la mobil de parcă nu înţelegea ce se întâmplă. Avea şi motive să fie atât de agitat pentru că tocmai îşi pierdea funcţia de vice pe care urma să fie votat Ignat.

Deşi, încă în acte membru PNL, Andrei Ignat este în continuare în dizgraţia liderilor judeţeni. Ieri, preşedintele PNL Neamţ, deputatul Dorinel Ursărescu, a declarat că decizia BPJ PNL rămâne cea de vineri seara când „s-a votat ]n unanimitate pentru ca propunerea de excludere a lui Andrei Ignat să fie transmisă la forul superior”. Cât privește faptul că Ignat tocmai ajunsese vicepreședinte CJ Neamț, Ursărescu nu părea deloc încântat de situație: „Vicepreședintele de la CJ al nostru, al liberalilor, a fost domnul Vișan. Domnul Ignat nu a fost propus de liberali, nu a fost votat de consilierii noștri, deci nu-i al nostru”.
Noua mutare ar putea produce însă oarece dificultăți în „judecata” pe care urmează să o ia Delegația Permanentă. În traducere liberă, e vorba de un for care poate fi echivallat cu parlamentul județean al unui partid, în timp ce BPJ ar fi, prin similitudine, guvernul județean al partidului. Dacă în BPJ lucrurile se pot tranșa mai ușor, în Delegația Permanentă (din care fac parte primari, consilieri locali, mulți lideri de organizații comunale) situația ar putea naște controverse serioase. Un primar sau un ales local liberal va fi tentat să se gândească de două ori înainte de a vota excluderea unui coleg care tocmai a devenit no. 2 în administrația județului, adică acolo unde aleșii locali bat la uși pentru sprijin. Mai ales că acum există riscul ca dacă PNL pierde postul abia ocupat de Ignat, ulterior acesta să nu revină în mod obligatoriu altui consilier PNL ci, poate, altui consilier de la alt partid.

Cât privește funcționarea USL la nivel județean, același Dorinel Ursărescu declara ieri că… alianța funcționează. Cei care au fost la ședința de sâmbătă de la CJ au înțeles altceva. Întrebat dacă a primit vreo explicație de la Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, despre debarcarea favoritului Vișan, Ursărescu a recunoscut că încă nu a primit explicații pentru că… nu au stat încă de vorbă. Dar a adăugat că urmează să se consulte cu colegul de USL.