Regizorul Radu Bogdan Ghelu a revenit la Colegiul Naţional “Petru Rareş”

16/03/2015

rares* Lansare de carte şi spectacol sub “bagheta” maestrului

Latura artistică a Colegiului Naţional “Petru Rareş” din Piatra Neamţ a devenit mai strălucitoare odată cu relansarea trupei de teatru a prestigioasei unităţi de învăţământ, sub coordonarea regizorului Radu Bogdan Ghelu, reprezentant al Teatrului Municipal Bacovia din Bacău. Vineri după-amiază, artistul a prezentat la Piatra Neamţ, cartea ”Păcăliada- Teatru în versuri”, autor Ion Ghelu Destelnica, tatăl regizorului.

Cu această ocazie, a avut loc atât lansarea de carte de teatru cât şi prezentarea unui spectacol pe scena sălii de festivităţi a Colegiului Petru Rareş, în cadrul conferinţei de presă fiind prezentaţi principalii protagonişti ai trupei “Catalogul din Teatru”,  sub auspiciile bunei colaborări cu Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, reprezentat de Radu Bogdan Ghelu .

“Sperăm ca acest parteneriat să fie de bun augur şi pentru activitatea noastră viitoare. Dorim să-i transmitem domnului Ghelu că ne onorează că a ales să prezinte cartea sa Păcăliada în acest colegiu mai ales că, se ştie, numeroşi colegi ai mei sunt şi ei autori de cărţi de diverse specialităţi”, a afirmat profesor Luminiţa Georgeta Vîrlan, director al Colegiului Naţional “Petru Rareş”. “Intenţia noastră este de a ieşi în spaţiul public cu activităţile care se desfăşoară în unitatea noastră de învăţământ. Se stie foarte bine că această şcoală nu este refuzată de ceea ce înseamnă tradiţie şi în sensul acesta ne-am asumat şi noi sloganul “Continuăm tradiţia prin excelenţă”, reînfiinţând trupa de teatru a colegiului, o trupă cu o istorie îndelungată dar şi afectată de oarece sincope în timp. Se ştie foarte bine că de aici, de pe scândura scenei colegiului nostru, au ajuns în lumea teatrului nume celebre, precum cel al Geaninei Cărbunaru”.

De un real interes s-a bucurat şi lansarea cărţii ”Păcăliada-Teatru în versuri”, autor Ion Ghelu Destelnica – scriitor născut în Stelnica, la 7 mai 1922, ediţie îngrijită de Radu Bogdan Ghelu.

“Această carte de teatru este o carte cu patru piese, în care eroul nostru Păcală încearcă să învingă răul prin inteligenţă . Acest Păcală este un erou contemporan cu nemurirea . Sunt piese în versuri, care pot fi puse în scenă de copii, liceeni şi de artişti profesionişti “, a subliniat regizorul Radu Bogdan Ghelu.

“Vreau să subliniez că la dumneavoastră, la Piatra Neamţ, se respiră un aer de tinerete. Emblema teatrului se răsfrânge de ani şi ani de zile asupra fiecărei unităţi care formează, şi bineînţeles asupra Colegiului “Rareş”, care înseamnă nu doar performanţă, ci creează şi o elită”, a conchis oaspetele Colegiului Naţional “Petru Rareş”.

Geanina NICORESCU