Regal de știință fundamentală la Piatra Neamț: Concursul Național de Fizică „Evrika“

* Participare de excepție: peste 350 de elevi și profesori * În cadrul Complexului arhitectural Curtea Domnească din Piatra Neamț, elevii și profesorii participanți vor interacționa intelectual, cultural și social cu elevii școlilor nemțene

Cei mai buni elevi din țară la disciplina fizică și-au dat întâlnire la Piatra Neamț, unde vor participa la cea de-a 27-a ediție a Concursului Național „Evrika“ și, totodată, vor avea ocazia să interacționeze cu cei mai buni fizicieni din universitățile autohtone. Inspectoratul Școlar Județean Neamț a pregătit, în cele mai mici detalii, un regal de activități specifice tematicii abordate, la care a invitat să ia parte orice pasionat de fizică și de experimente care transpun ficțiunea în realitate. În egală măsură, acest eveniment oferă posibilitatea promovării, explorării și valorificării potențialului turistic, cultural și spiritual al județului Neamț.

270 de elevi în competiție

„Suntem onorați să vă aducem la cunoștință că Inspectoratul Școlar Județean Neamț în parteneriat cu Colegiul Național «Petru Rareș», Municipiul Piatra Neamț, organizează în municipiului Piatra Neamț, în perioada 31 martie – 2 aprilie 2017, Concursul Național de Fizică „Evrika“, ediția a XXVII-a. Concursul Național de Fizică „Evrika“ reprezintă o formă complexă de educație care se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal, având ca participanți peste 350 de elevi și profesori din România, proba teoretică din cadrul concursului se va desfășura în sălile de clasă și în laboratoarele Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț, activități coordonate de profesori cu experiență și rezultate educaționale deosebite. Organizarea acestei competiții școlare în județul Neamț demonstrează atenția deosebită pe care comunitatea nemțeană o acordă în susținerea valorilor și a educației tinerilor în scopul formării competențelor intelectual-cognitive, utilizarea achizițiilor intelectuale în investigarea și interpretarea lumii înconjurătoare“, a punctat profesorul Cristinel Secară, inspector școlar disciplina Fizică, în cadrul conferinței de presă susținute în ziua de 24 martie 2017, cu ocazia prezentării celor mai noi proiecte derulate de ISJ Neamț.

La rândul său, inspectorul școlar general Viorel Stan a subliniat că activitățile implementate în cadrul Concursului Național de Fizică „Evrika“ reunesc într-o structură competițională de elită, elevi și profesori din întreaga țară și contribuie la dezvoltarea capacității de colaborare și comunicare între elevi, la nivelul loturilor județene și naționale.

Vor participa 270 elevi ciclul liceal și gimnazial, 42 profesori însoțitori; 22 profesori membri ai Comisiei centrale, din care 19 profesori din învățământul preuniversitar și 3 profesori din învățământul universitar și 25 elevi voluntari din județul Neamț.

1 aprilie, ziua experimentelor la Curtea Domnească

În afara concursului, la Complexul arhitectural Curtea Domnească din Piatra Neamț, elevii și profesorii participanți vor interacționa intelectual, cultural și social cu elevii școlilor nemțene și vor desfășura o serie de activități. Vor avea loc activități culturale, distractive organizate de Consiliul Județean al Elevilor, prezentări de experimente care au fost premiate la nivel național și internațional.

Profesori și studenți din cadrul Facultății de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ Iași vor prezenta experimente interactive în scopul promovării științelor, în special promovării fizicii, atragerii spre studiul fizicii. Facultatea de Fizică Iași va prezenta „tunul cu vid“, „trenul cu levitație magnetică“, dar și experimentele „descărcări electrice în gaze“ și „optica“. Liceenii nemțeni de la Colegiul Național de Informatică vor evidenția rezultatele echipei CODE::SPACE de la Competiția Internațională Zero Robotics și alte proiecte premiate la nivel național. Experimente premiate și proiecte revoluționare vor prezenta și liceenii de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“, Colegiul Național „Petru Rareș“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“, Liceul de Arte „Victor Brauner“, Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț, Colegiul Național „Roman Vodă“, Liceul Tehnologic „Sfântul Ioan de la Salle“ sat Pildești, comuna Cordun, Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ Roman, Colegiul Național „Ștefan cel Mare“ Târgu Neamț, Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu Neamț, precum și elevii de Școala Gimnazială „Elena Cuza“ Piatra Neamț, Școala Gimnazială nr. 5 Piatra Neamț, Școala Gimnazială nr. 3 Piatra Neamț, Școala Gimnazială nr. 2 Piatra Neamț, Școala Generală „Vasile Alecsandri“ Roman.

Elevii unităților de învățământ din județul Neamț vor prezenta performanțele școlare obținute: dispozitive experimentale create de elevi în cadrul concursurilor școlare la care au participat, la disciplina fizică, interdisciplinar cu chimia, informatica, mecatronica, care dovedesc competențele STEM acumulate, performanță în domeniul astronomie, instrumentelor muzicale (unde sonore), colorimetrie (pictură, pictură iconografică).

Întru recunoașterea valorilor Școlii Nemțene de Fizică, va avea loc editarea unei culegeri de probleme de optică geometrică, a regretatului profesor Mircea Gligor, doctor în fizică, de la Colegiul Național „Roman Vodă“, municipiul Roman.

Nu în ultimul rând, participanții la competiția națională „Evrika“ vor beneficia de excursii tematice organizate la Cetatea Neamțului.

Geanina NICORESCU