Reducere de… joburi disponibile la Roman

24/11/2016

oferta-munca1*În aceste zile, romașcanii au vacante doar 140 de locuri de muncă *Luna trecută, Agenția de Șomaj Neamț și-a dat acceptul pentru 7 cursuri de pregătire profesională în municipiu

La o lună după desfășurarea Bursei Muncii pentru Absolvenți, la Roman, ofertele de lucru au cam intrat la apă. Conform listei de joburi intermediată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, în această perioadă, șomerii romașcani au disponibile doar 140 de posturi, față de 185 câte erau în data de 24 octombrie 2016.

Din numărul total de slujbe, 92 se găsesc în industrie. Din acestea, 38 le revin operatorilor-confecționeri din industria de îmbrăcăminte, iar 30 muncitorilor necalificați. Tot aici, mai sunt vacante posturi de ambalator, călcător textile, confecționer-asamblor articole din textile, fochist, frezor universal, inginer textile, lăcătuș mecanic, mecanic de întreținere și reparații mașini de cusut, montator mobilă, rectificator, șofer autoturisme, șpănuitor și strungar universal.
În construcții și agricultură sunt disponibile posturi de macaragiu pod rulant, mecanic utilaje și stivuitorist.
În comerț și servicii, AJOFM oferă 45 de slujbe, respectiv agent servicii client, ajustor, brutar, curier, economist, îngrijitor de copii, lucrător bucătărie, lucrător comercial, mecanic auto, medic veterinar, muncitor necalificat, operator vânzări prin telefon, ospătar, pizzar, psiholog clinician, șofer autocamion, spălător auto, sudor, vânzător și vulcanizator.
Și la Târgu Neamț a scăzut oferta de slujbe, la 70. Aici, cele mai multe oportunități de încadrare se găsesc în industrie, unde firmele locale dispun de 50 de joburi. Pentru ocupația de confecționer-asamblator articole din textile, AJOFM are vacante 10 posturi, iar pentru muncitori necalificați în textile – 20. Și circulariștii au de lucru. În cazul lor, angajatorii dispun de 6 locuri. Tot la Târgu Neamț, șomerii pot opta pentru următoarele joburi: ambalator în moară, muncitor necalificat în confecții metalice (2 slujbe), muncitori necalificați în exploatarea forestieră (5) și gaterist (4). În comerț și servicii, AJOFM Neamț intermediază aceste slujbe: ajutor bucătar, ospătar, bucătar, tinichigiu carosier, vopsitor auto, mecanic auto (5), șofer autocamion (2), inginer zootehnist, tehnician zootehnist, medic veterinar, operator calculator, contabil și asistent veterinar.
În această lună, la Roman, AJOFM desfășoară 7 cursuri de pregătire profesională, în următoarele ocupații: componente comunicare în limba engleză – 25, confecționer articole din textile – 50, contabil – 25, inspector resurse umane – 25, lucrător în structuri pentru construcții – 25, lucrător în comerț – 25 și agent de securitate – 25. La Târgu Neamț se desfășoară o singură școlarizare, pentru bucătari, la care care s-au înscris 25 de participanți.
„În cadrul serviciilor de formare profesională oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, cursanții beneficiază de pregătire tehnică și practică gratuită, de decontarea abonamentelor și biletelor la mijloacele de transport în comun, pe traseul de la domiciliu și până la unitatea de pregătire. După terminarea școlarizării, șomerii primesc un certificat de absolvire, care este atestat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice“, ne-a declarat Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț.

V. ANDRIEȘ