Recurs amânat pentru iranianul prins cu 10 kg de opiu

DUBLU ASASINAT - ARESTARE

* Zadeh Daei a contestat pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare, dată de Bacău * Procesul a avut un prim termen la Înalta Curte

Ali Asghar Daei Zadeh Badr (45 de ani), iranianul prins, în vara anului trecut, cu 10 kilograme de opiu în maşină, a avut joi un prim termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Însă, nu s-a putut judeca recursul formulat împotriva sentinţei date de Curtea de Apel Bacău, întrucât chiar el a cerut o amânare a procesului. Înalta Curte a stabilit o nouă înfăţişare pentru luna septembrie, timp suficient pentru ca iranianul să-şi pregătească apărarea. El a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri, procesul derulându-se mai întîi la Tribunalul Neamţ. Întrucât şi-a asumat acuzaţiile şi a cerut să fie judecat în procedură simplificată, Zadeh Daei (alias Assad) s-a putut bucura de o pedeapsă mică, de trei ani închisoare, cu suspendare.

Imediat, Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Neamţ a formulat apel, iar dosarul a ajuns pe rolul instanţei superioare de la Bacău. Aici, magistraţii au decis  că sentinţa dată e, într-adevăr prea mică şi au majorat-o cu încă doi ani. Zadeh Daei nu doar că se afla în perspectiva unei pedepse mai mari, dar urma şi să execute cei cinci ani. A fost rândul lui să atace sentinţa, astfel că în februarie anul acesta dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Deocamdată, până în luna septembrie când este programată judecarea recursului, iranianul este liber. El a fost iniţial arestat, dar ulterior a fost pus în libertate.

Zadeh Daei a fost prins în flagrant, în iulie 2012, în timp ce făcea o tranzacţie cu 10 kilograme de opiu. Când procurorii DIICOT Neamţ şi poliţiştii l-au încolţit, cantitatea de droguri era în două sacoşe pusă în portbagajul maşinii sale. Anchetatorii îl urmăreau, însă, din aprilie, când omologii din Germania au cerut sprijin în destrămarea unei reţele internaţionale de trafic de droguri ce pleca din Istanbul şi trecea prin România pentru aprovizionarea consumatorilor din vestul Europei. Iranianul era omul de bază pentru tranzitarea drogurilor, anchetatorii având date despre activitatea lui ilegală din ultimii 10 ani. Iranianul, căsătorit cu o pietreancă şi stabilit aici, se ocupa singur de „afacere”. Pentru aceasta, mai folosea şi casa de la Preluca a soţiei, însă femeia nu era implicată în traficul drogurilor, astfel că în final a fost scoasă de sub urmărirea penală.

După ce era solicitat să preia un transport, Assad achiziţiona drogurile şi apoi  le plasa altui membru care le transporta spre Germania, unde era un alt cărăuş care le prelua şi tot aşa, până ce opiul ajungea să fie vândut consumatorilor. Anchetatorii ştiau de transportul din iulie, pe care Assad urma să-l predea cărăşului, la Arad,  şi au introdus în schemă doi agenţi sub acoperire. Potrivit înşelegerii prealabile, unul din “oamenii de legătură” din această filieră urma să ajungă la Piatra Neamţ pe 25 iulie pentru a prelua cele 10 kg de opiu şi a le transporta până în Germania. Aici, însă, persoana care trebuia să primească drogurile fusese arestată, însă iranianul nu cunoştea acest amănunt, detaliul fiind speculat de anchetatori. În ziua de 25 iulie, când omul de legătură, a venit la Piatra Neamţ pentru a intra în posesia celor 10 kg de opiu, au intrat în scenă poliţişti şi procurorii de la Antidrog, care au oprit tranzacţia în urma căreia Zadeh Daei urma să primească 40.000 de euro.

Au urmat două percheziţii la locuinţa din Piatra Neamţ şi la casa din Preluca, fiind găsiţi 2,5 litri de opiu lichid, preparat pe aragaz.

Cristina IORDACHE