A recunoscut falsurile şi a scăpat de pedeapsă

acord* Primul acord de recunoaştere a vinovăţiei de către un inculpat

* Sancţionat de instanţă cu un avertisment

 

Un simplu avertisment, atât a primit drept pedeapsă pentru implicarea într-o înşelăciune un nemţean care a semnat acord de recunoaştere cu acuzarea. Tribunalul Neamţ a admis ieri acest acord pe care Vasile Liche l-a încheiat cu DNA în dosarul obţinerii unor credite cu acte false de la sucursala unei bănci din Piatra Neamţ. Bărbatul a recunoscut că este vinovat de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instanţa i-a aplicat un avertisment. Această posibilitate este prevăzută în noile coduri penale şi cazul nemţeanului este primul de acest fel din februarie 2014, de când se aplică noile coduri penale.

Bărbatul a fost cercetat în dosarul în care directoarea băncii l-a ajutat, în schimbul unor favoruri materiale, pe omul de afaceri Aurel Lazăr să obţină 10 credite prin intermediul rudelor acestuia, conform anchetatorilor. Aurel Lazăr, cunoscut opiniei publice din dosarul „împroprietărirea” cu ajutorul instanţei după ce a fost trimis în judecată împreună cu Iulia Paisa, fosta preşedintă a Judectoriei Piatra Neamţ, este judecat de Tribunalul Neamţ pentru că a determinat-o pe Claudia Carmen Vlăsceanu, directoarea băncii, să-i acorde împrumuturile pe care el le-a garantat cu ipoteci, în mare parte terenuri. „Inculpatul Lazăr Aurel a fost garant ipotecar pentru toate creditele bancare luate de ceilalți inculpaţi, toate cele zece credite fiind acordate cu încălcarea regulamentelor interne ale băncii și pe perioade foarte mari de timp (300 luni). De asemenea, prin acceptarea documentaţiei incomplete (lipsa copiilor de pe cărțile de muncă), s-au maximizat riscurile de credit. Astfel, creditele nu au fost restituite decât într-o mică parte (s-au plătit rate timp de 1 an – 1 an și jumătate), banca fiind nevoită să treacă la executări silite imobiliare. O altă manoperă utilizată de inculpata Vlăsceanu Carmen Claudia a constat în dimensionarea creditelor, astfel încât fiecare în parte să intre în competenţa de aprobare a sucursalei bancare din Piatra-Neamț (max. 100.000 EURO)”, se arată în rechizitoriul DNA. Astfel, directoarea băncii a sustras controlului structurii centrale a băncii acordarea acestor împrumuturi bancare, ceea ce a dus la un prejudiciu de 1.141.597 euro pentru bancă, mai spun procurorii.

În acest dosar, un alt inculpat are accord de recunoaştere  a vinovăţiei cu DNA. Marius Sârbu a lipsit, însă, la termenul de ieri, astfel că Tribunalul Neamţ a disjuns cauza şi a dat un alt termen pentru luna septembrie. Între timp, dosarul mare, înregistrat pe rolul tribunalului, a intrat în faza de judecată.

Cristina IORDACHE