Record: peste jumătate de miliard de lei noi alocați județului

Bani judet*Cei 550 de milioane de lei au fost acordați prin Ordonanța 28 * Finanțările merg în 73 dintre cele 83 de localități ale județului Neamț

Guvernul a alocat peste 550 de milioane de lei pentru proiectele aflate deja în derulare în județul Neamț. Se pare că respectiva sumă este mult mai mare decât multe dintre finanțările primite de alte județe. Prefectura Neamț a primit vineri, 06 noiembrie, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, copia ordinului privind aprobarea listei obiectivelor de investiții și a sumelor alocate acestora pentru finanțarea Programului național de dezvoltare locală pentru județul Neamț, în conformitate cu OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală.

Banii veniți prin Programul național de dezvoltare locală pot fi investiți în lucrări de modernizare sau refacere a drumurilor, alimentări cu apă potabilă, înființări rețea de canalizare și stație de epurare ape uzate, înființări sisteme de alimentare cu apă, extindere școală generală, modernizare dispensar uman, construcție grădiniță, reabilitări străzi, construire corp școală, reabilitări și modernizări corpuri de clădiri. Suma totală a acestor investiții alocate județului nostru este de 556.730.709,95 de lei.

Conform unui comunicat emis de Prefectura Neamț, din cele 83 de localități ale județului Neamț, 73 primesc finanțare. „Sunt beneficiare ale sumelor alocate următoarele localități: Agapia, Alexandru cel Bun, Bahna, Bălțătești, Bicaz Chei, Bâra, Bârgăuani, Bodești, Boghicea, Borca, Borlești, Botești, Bozieni, Brusturi, Ceahlău, Cândești, Cordun, Costișa, Crăcăoani, Dămuc, Dobreni, Dochia, Doljești, Dragomirești, Drăgănești, Dulcești, Farcașa, Făurei, Gâdinți, Gherăești, Ghindăoani, Girov, Gârcina, Grințieș, Grumăzești, Hangu, Horia, Icușești, Ion Creangă, Negrești, Păstrăveni, Pâncești, Petricani, Piatra Neamț, Piatra Șoimului, Pipirig, Pângărați, Podoleni, Poiana Teiului, Poienari, Răucești, Războieni, Rediu, Roman, Români, Roznov, Sagna, Săbăoani, Secuieni, Stănița, Ștefan cel Mare, Tarcău, Tămășeni, Timișești, Târgu Neamț, Trifești, Tupilați, Țibucani, Urecheni, Valea Ursului, Văleni, Vânători-Neamț și Zănești“.

În același comunicat suntem anunțați că: „Instituția Prefectului a transmis astăzi, 09 noiembrie 2015, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, câte un exemplar din actele adiționale aferente contractelor de finanțare, semnate de beneficiari“.

Cum văd beneficiarii gestul de la centru

Printre primăriile care primesc finanțare se numără și cele ale orașelor Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț. „Mâine (n.red. astăzi, 10 noiembrie), voi afla și suma exactă. Este bine că vin acești bani, doar că singurul proiect pe care-l mai avem în derulare și în care putem investi suma este cel cu artera ocolitoare Roman-Iași. Am mai avea nevoie de aproximativ 5.000.000 de lei și ne dorim să terminăm lucrările până intrăm în iarnă. Până acum s-a făcut partea de infrastructură și s-a asfaltat cam jumătate din suprafață“, a declarat primarul orașului Roman, Dan Laurențiu Leoreanu.

Finanțarea ar fi prins și mai bine dacă se făcea cu câteva luni înainte, când la Roman se lucra încă la cealaltă arteră ocolitoare, care a fost finanțată până la urmă de municipalitate.

Vestea este bună pentru nemțeni, dar, așa cum spune primarul interimar Dragoș Chitic, pietrenii și-ar dori mai mult refacerea Pieței Centrale. Ar fi fost o veste mult mai bună dacă se anunța demararea lucrărilor pentru investiția de care s-ar bucura mii de oameni. „Vorbim aici despre finanțarea proiectelor în derulare. Nu s-au primit efectiv bani, s-a făcut doar un act adițional prin care se spune că vor veni aceste sume. Ca și proiect, aici, vorbim despre drumul comunal Sarata – Dobreni, în valoare de 3,7 milioane de lei. Banii nu sunt primiți efectiv, urmează să se execute lucrările și după aceea să primim banii. Or, constructorii au sistat lucrările, neavând garanția că vor primi acești bani sau când îi vor primi. După părerea mea este o mică păcăleală. Aș fi preferat să se finanțeze construcția pieței sau școala și grădinița din cartierul Speranța. Sunt lucrări mult mai importante“, a declarat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț.

Primarul Ion Rotaru, din comuna Alexandru cel Bun, e fericit că poate să folosească banii și mai târziu. „Primim vreo 50 de miliarde de lei vechi, au fost atât de mulți c-au dat la toată lumea. Nu cred că pot să-i cheltuiesc pe toți. E foarte bine că se reportează pentru anul viitor“.

Și la Tarcău se așteaptă banii pentru deconturi. „Sunt necesari acești bani. Populația nu trebuie să fie pedepsită din cauza liderului sau a culorii lui politice. Nu trebuie să se facă diferențe la alocarea banilor în funcție de culoarea politică. Pe mine mă bucură faptul că au primit foarte multe comune și că se face ceva și în județul Neamț. S-a făcut o compensare majoră la ce nu s-a putut oferi primarilor în mandatul ăsta“, a spus primarul Iulian Găină.

Peste 13 milioane de lei, primiți la rectificarea bugetară pentru drumurile din Neamț

Alte fonduri vin în județ prin rectificarea bugetară de la finalul lunii octombrie. Unul dintre capitolele avute în vedere la ultima rectificare bugetară este cel destinat echilibrării bugetelor locale, prin alocarea de fonduri către unitățile administrativ teritoriale (UAT). Din păcate, pietrenii nu au fost prea norocoși la distribuirea banilor. „Municipiul Piatra Neamț a primit la această rectificare o sumă «enormă»: 42.000 de lei. Noi am solicitat 28 de milioane de lei, analizând necesitățile municipiului Piatra Neamț. În tot județul s-au primit 25 de milioane de lei. La acest capitol, cetățenii municipiului Piatra Neamț sunt văduviți, iar eu sunt dezamăgit, având în vedere faptul că acele criterii de acordare a respectivelor sume se raportau la numărul de locuitori, la suprafața UAT-ului și așa mai departe. Mai mult, noi avem și un proiect european în derulare, cel cu Centrul de Informare Turistică“, a adăugat primarul Dragoș Chitic.

În schimb, la rectificarea bugetară aprobată de Guvern, de la capitolul destinat investițiilor în infrastructura rutieră, nemțenii au primit peste 13 milioane de lei, sume ce vor fi împărțite de Consiliul Județean Neamț în această săptămână. Cu acești bani ar trebui să se rezolve unele dintre problemele urgente de pe drumurile județene și comunale. Fondurile au fost direcționate prin Hotărâre de Guvern și, pentru a ajunge să fie utilizate pe traseele din Neamț, trebuie dată aprobare de către consilierii județeni, care se vor reuni într-o ședință extraordinară, zilele viitoare. „Suma totală care trebuie împărțită este de 13.245.000 de lei și cea mai mare parte va fi utilizată pentru realizarea de lucrări pe drumurile județene. Avem în vedere și drumurile comunale, care au nevoie de intervenții mai ales acum, în prag de iarnă. Dar interesul nostru este să fie într-o stare cât mai bună traseele județene, pentru că traficul e mare și e nevoie să fie cât mai bine puse la punct, pentru a evita problemele care apar în sezonul rece din cauza stării proaste a căilor de circulație. Urmărim să încheiem lucrările începute și, dacă se va întâmpla să nu ne permită vremea să cheltuim întreaga sumă, diferența va fi utilizată după trecerea iernii“, a declarat Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț.

Andreea AMARIEI