Răuceşti: ”Nimeni nu e singur!”

25/04/2014

Tina- Răuceşti, foto Ana Săvescu 1

*Proiect pentru oamenii în vărstă, pentru oameni la necaz

“Nimeni nu e singur” este genericul proiectului ce urmează a fi implementat în comuna Răuceşti. Un proiect ce va va veni în sprijinul oamenilor în vârstă, a celor aflaţi la necaz. Detalii ne-a oferit Ana Săvescu, manager proiect: “Prin acest proiect urmărim dezvoltarea spiritului civic în rândul tinerilor, formarea de abilităţi şi competenţe prin implicarea activă în acţiuni de voluntariat. Dorim să sădim în tineri dorinţa de a deveni mai buni, de a se implica şi de a-şi depăşi limitele. Ideea proiectului vine şi în contextul scăderii încrederii populaţiei în instituţiile statului, europene şi partidele politice care au dus la crearea unor conflicte şi probleme în viaţa de zi cu zi a societăţii. Scepticismul tinerilor, stresul şi nepăsarea, strâns legate de aceste probleme, duc la o pasivitate ce îi împiedică pe mulţi tineri să se implice în acţiuni de voluntariat. Domeniile în care dorim sa facilitam învăţarea tinerilor ce implică educaţia civică sunt: importanţa voluntariatului, formarea de deprinderi în a reacţiona în cazul producerii situaţiilor de urgenţă, sensibilizarea publicului larg în legatură cu situaţia precară în care se afla o mare parte a populaţiei de vârsta a III-a şi participarea tinerilor în activităţile de socializare şi cu caracter intergeneraţional. În acest sens, pledăm pentru susţinerea voluntariatului, învăţării în context nonformal şi activitatilor de tineret. Voluntariatul, acest fenomen care a devenit din ce in ce mai vizibil în ultimii ani, ajunge să fie unul dintre motoarele care animă tinerii să se implice în societate şi să devină mai responsabili si mai activi.”

 

*”Tabăra voluntarilor”, la locul accidentului aviatic din Apuseni

Proiectul va avea efecte directe şi indirecte asupra mai multor categorii de cetăţeni. Beneficiari direcţi vor fi cei 120 tineri voluntari cu vârste între 13 – 19 ani, care vor participa la acţiuni de voluntariat, 140 de persoane vârstnice cu risc de izolare socială, singurătate şi sărăcie, iar ca beneficiari indirecţi sunt 10 cadre didactice şi  comunitatea locală.  Pe lângă activităţile teoretice  de informare şi promovare, proiectul include şi activităţi practice. Vor fi acţiuni de simulare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă, unde “cursanţi” vor dovedi că ştiu să intervină. Cu siguranţă, punctul forte îi va constitui “Tabăra voluntarilor”, care va avea loc în Munţii Apuseni, în locul unde s-a produs accidentul aviativ. Exact ce se va face acolo, ne spune Ana Săvescu: “Am vorbit cu primarul comunei Horia, facem un film acolo, mergem cu o echipă de profesionişti ca să luăm interviuri la moţi. Vom depune o coroană de flori la locul accidentului aviatic. Mergem cu formaţiile artistice, cu fanfara copiilor din comuna Răuceşti. Va fi un moment solem, comemorativ, în memoria lui Aurei Ioam şi Adrian Iovan. Vom fi acolo cânde se va face pomenirea de 6 luni.”

Proiectul “Nimeni nu e singur!” face parte dintr-o campanie mai amplă de sensibilizare a cetăţenilor în faţa semenilor aflaţi la necaz, în singurătate şi apăsaţi de neputinţa vârstei înaintate.

Tina CONDREA

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. Andries Valerica 25/04/2014 la 18:52 -

    Tara asta are mare nevoie de oameni ca tine si tinerii implicati in proiect, care dintr-un spirit de voluntariat, suplinind institutiile statului, aduceti un gram de speranta in sufletele unor batrani singuri si neajutorati.
    Felicitari de la Bacau!