Răuceşti: „Cortina se ridică”

Tina- Răuceşti-dansatori

*Proiect aflat în competiţia „Idei din Ţara lui Andrei”

În anul 1994, în urma unui puternic incendiu, căminul cultural din comuna Răuceşti a ars din temelii, iar de atunci nu au fost posibilităţi financiare pentru construirea unui nou sediu. În prezent, există o sală de festivităţi în centrul localităţii, dar care nu este corespunzător  dotată pentru organizarea de spectacole. Ne-am propus să transformăm clădirea existentă într-o sală de spectacole prin amenajarea unei scene adevărate, un spaţiu în care micii artişti să strălucească prin cântec şi dans. „Cortina se ridică” este un proiect  aflat în competiţia „Idei din Ţara lui Andrei”, în valore de 5000 de euro, bani cu care vrem să amenajăm scena de care avem atâta nevoie. Rugăm  să votaţi proiectul nostru „Cortina se ridică”!

Realizarea acestui proiect va contribui la păstrarea şi ducerea mai departe a tradiţiilor, organizandu-se în acest loc şi ateliere de creaţie – de cusut şi  împletit, confecţionare măşti şi jucării, pictură, precum şi expoziţii cu obiectele realizate. De asemenea, sala va putea găzdui spectacole organizate atât de ansamblurile locale şi soliştii locali, cât şi de alte ansambluri invitate să desfăşoare spectacole, cu diverse ocazii : ziua localităţii, ziua  şcolii, serbarea bătrânilor satului, ziua mamei, ziua copilului.

Bogatul tezaur folcloric al zonei noastre constituie o moştenire de mare preţ pentru toţi cei care trăiesc în aceste locuri, una dintre preocupări fiind cea de a sădi în sufletul copiilor dragostea pentru ceea ce este specific locurilor. Având în vedere multitudinea de preocupări zilnice, informatizarea accentuată a tuturor laturilor educaţiei, este necesar să ne aplecăm cu dragoste spre tradiţiile şi obiceiurile folclorice ale zonei unde vieţuim şi pe care să facem cunoscute copiilor aceste valori inestimabile. Astfel, au luat fiinţă Ansamblul “Oglinduţa”, Grupul instrumental „Cromatic”, Fanfara Răuceşti, corul şcolii, formaţii de datini şi obiceiuri de iarnă, grupul de colindători „Datina”. Toate aceste ansambluri şi solişti au participat la diverse festivaluri artistice, concursuri judeţene, regionale şi naţionale, obţinând până în prezent peste 80 premii. Din acest motiv dorim să dirijăm copiii cu grijă în lumea valorilor tradiţionale, să-i lăsăm să le descopere, să le înţeleagă şi să le cultive cu pasiune. La înălţime, pe scena mult dorită!

Ana SĂVESCU