Rața Mandarin, bijuteria iazurilor

21/06/2019

Frumusețea penajului masculilor este greu de descris

*Rațe cățărătoare, construiesc cuibul în scorburile copacilor

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Rațele Mandarin provin din China, Coreea, Japonia și Siberia. Frumoasele păsări constituie și atracția grădinilor zoologice sau lacurilor din parcurile publice.  Rațele  Mandarin formează perechi pe viață motiv pentru care în cultura asiatică sunt privite ca un simbol al dragostei eterne și al fidelității. În practica Feng-Shui, rațele  Mandarin sunt nelipsite din orice casa și asigură locatarilor armonie în cuplu sau facilitează înfiriparea iubirii.

Rațele sălbatice trăiesc în apropierea râurilor și lacurilor domoale, în vecinătatea cărora se află tufișuri, pâlcuri de copaci sau păduri. Rața Mandarin este prin puținele specii de rațe de copac sau cățărătoare; ele își construiesc cuibul în scorburile copacilor. Pentru că este o pasăre cățărătoare, de copac, Mandarina este dotată cu gheare puternice la picioare, cu ajutorul cărora se poate plimba lejer pe crengile copacilor.  Aripile sunt lungi comparativ cu dimensiunea corpului, fapt ce îi permite să decoleze rapid din apă sau de pe sol la apropierea vreunui pericol și să se refugieze în pădure sau tufe.

*O frumusețe de rățoi!

Puțini alți masculi din neamul rațelor și gâștelor se mai gătesc așa frumos în sezonul de împerechere cum o face masculul Mandarin. Penajul său este o splendoare, o împletire armonioasă de tipare și culori dintr-o paletă largă, e ca și cum ai privi o operă de artă. Frumusețea penajului masculilor în sezonul de împerechere este greu de descris în cuvinte, iar imaginile vorbesc de la sine. Ciocul este roșu, iar ochii mari sunt negri. Creștetul capului este marcat de o combinație de verde, arămiu și albastru și se continuă cu o creastă lungă ce se termină pe spate. De regulă creasta este purtată culcat, însă atunci când masculul este stresat sau când dorește să curteze femela devine erectă. Deasupra ochilor sunt două benzi albe care se continuă și împănează creasta cu două firicele albe. Restul feței este brun-roșcată, iar sub bărbie prezintă o coamă sau «mustăți» de aceeași culoare. Pieptul este violet, delimitat lateral de câte două dungi verticale albe. Restul regiunilor superioare și coada sunt măslinii, iar abdomenul este alb. Vârfurile aripilor sunt purtate în sus și au cea mai atractivă culoare: portocaliu-auriu.

Femela are un colorit mai tern, cenușiu-cafeniu cu marcaje albe pe față, piept și restul trupului. În afara sezonului de împerechere coloritul masculului devine mult mai șters, se apropie de cel al femelei.

*Mandarinele, rezistente și ușor de întreținut

Rațele Mandarin domestice sunt rezistente și ușor de întreținut. Rațele Mandarin formează perechi pe viață și sunt nedespărțite pe lac sau pe uscat. Foarte rar vei vedea o rața Mandarin la distanță mare de partenerul său. Dacă își pierd perechea devin foarte triste. Iarna se adună în grupuri mari. Arareori stau la comun cu rațe din alte specii.

Se hrănesc dimineața și seara, iar în restul zilei stau cocoțate în copaci. Hrana constă în principal din porumb, grâu sau soia, suplimentată cu insecte sau surse de proteină. Au nevoie de un ocol spațios, în care să existe o balta sau un iaz. Pentru că zboară ușor, incinta va fi acoperită cu sârmă plasă sau pot fi tăiate vârfurile aripilor pentru a împiedica zborul. Un arbust sau un loc umbrit trebuie să fie prezent aici pentru ca rațele să se poată ascunde de soare. Aceste rațe pot fi ținute împreună cu alte specii de rațe și gâște pașnice.

Lasa un comentariu