Curtea de Apel Bacău a decis, joi, 9 martie, ca fosta directoare de bancă Claudia Carmen Vlăsceanu și latifundiarul Aurel Lazăr să execute pedepsele aplicate de Tribunalul Neamț. Dosarul creditelor primite de acte false de către Aurel Lazăr se încheie, astfel, după sentința definitivă pronunțată de magistrații băcăuani. Instanța a admis apelul DNA Bacău și a decis că principalii inculpați să execute 3 și respectiv 2 ani de închisoare: „9. Înlătură dispoziția privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale rezultantă de 3 ani închisoare dispusă cu privire la inculpata Vlăsceanu Carmen Claudia, respectiv 2 ani închisoare dispusă pentru inculpatul Lazăr Aurel. 10. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelată. 11. Respinge apelurile declarate de inculpații Vlăsceanu Carmen Claudia, Nemțanu Maria Ramona, Nemțanu Mihai, Lazăr Vasile Adrian, Lazăr Aurel, Budeanu Gheorghe, Lazăr Mihaela și Morfolea Aurel Florin și persoana interesată Budeanu Ana, ca nefondate. 12. Obligă apelanții Vlăsceanu Carmen Claudia, Nemțanu Maria Ramona, Nemțanu Mihai, Lazăr Vasile Adrian, Lazăr Aurel, Budeanu Gheorghe, Lazăr Mihaela, Budeanu Ana și Morfolea Aurel Florin la plata sumei de 500 lei, fiecare către stat cu titlu de cheltuieli judiciare parțiale în apel. 13. Definitivă. 14. Pronunțată în ședință publică astăzi 09.03.2017“, spune soluția pe scurt a Curții de Apel Bacău.
Ceilalți inculpați nominalizați în sentință (copiii și alte rude ale lui Aurel Lazăr) au fiecare câte 2 ani și 3 luni închisoare cu suspendare, pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură private, iar în plus au de prestat fiecare câte 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităților unde locuiesc (Dumbrava Roșie, Tașca și Rediu).
Aurel Lazăr (63 de ani) și fosta șefă a băncii, Claudia Carmen Vlăsceanu (40 de ani) au fost trimiși în judecată de DNA Bacău în luna iunie 2014 pentru că primul, cu ajutorul rudelor, a obținut de la șefa sucursalei 10 credite, cu acte false și dosare incomplete. Procurorii au dovedit că cele 10 împrumuturi au fost primite cu sprijinul direct al Claudiei Vlăsceanu, care ,,a dimensionat creditele astfel încât fiecare în parte să intre în competența de aprobare a Sucursalei V. Piatra Neamț 1 (100.000 EURO), în această modalitate inculpata V.C.C. sustrăgându-se controlului structurii centrale a băncii în acordarea acestor împrumuturi bancare“. DNA Bacău a mai arătat că Aurel Lazăr și rudele sale au prezentat documente false și dosare incomplete ale unor așa-ziși angajați, care ar fi avut angajare pe perioade determinate dar primeau credite pe 25 de ani. Procurorii au indicat că „una din cauzele încălcării atribuțiilor de serviciu de către inculpata V.C.C. a constat și în coruperea acesteia de către debitorul principal, cel care a orchestrat întreaga activitate infracțională de obținere a creditelor“.
Creditele au fost obținute în perioada iulie 2006 – octombrie 2008, garantate de Aurel Lazăr cu proprietățile sale, iar acesta și fiica lui au achitat ratele un timp. Ulterior, conducerea centrală a băncii s-a autosesizat și în anul 2010 a depus plângere penală la DNA, prin care s-a arătat că „nerambursarea acestor credite deliberată și imposibil de evitat de către bancă a dus la o diminuare a patrimoniului băncii cu suma totală de 1.141.597 euro, dată fiind imposibilitatea executării silite, rezultată din actele false prezentate“.
Procurorii au mai stabilit că Aurel Lazăr a fost garant ipotecar pentru toate creditele bancare luate de ceilalți inculpați, toate cele zece credite fiind acordate cu încălcarea regulamentelor interne ale băncii și pe perioade foarte mari de timp (300 luni). Instanța a mai decis ca fosta șefă a băncii și Aurel Lazăr împreună cu doi membri ai familiei lui să achite creditele nerambursate de 125.023 franci elvețieni și respectiv de 114.966 franci elvețieni. În cauză a fost dispus sechestru pe bunurile imobile ale celor doi principali inculpați.
Cristina IORDACHE