Fără dar și poate, răsfățații galinaceelor sunt puii de mătase japoneză! Ei pot fi admirați în cadrul concursurilor internaționale de galinacee, datorită aspectului aparte. Pielea de culoare neagră este acoperită de un penaj cu aspect de blană, mătăsos la atingere. Mai mult decât atât, carnea acestei rase de găini este considerată o delicatesă în marile restaurante din lume.
Puii de mătasă japoneză au pătruns și în Romania și, cu siguranță, vor ajunge și în județul nostru… Pentru frumusețea lor aparte, dar și pentru deliciu culinar.
8 Găinile din rasa mătase, foarte docile
Crescătorii puilor din rasa mătase japoneză organizează în fiecare an familii cuprinse din două găini și un cocoș, chiar și din 4 găini cu un cocoș. Se acordă o mare atenție caracteristicilor exemplarelor destinate împerecherii. Pentru a avea o rasă cât mai pură, crescătorii recomandă evitarea înmulțurii păsărilor care prezintă defecte. Cei care doresc să aibă câți mai mulți pui din rasa mătase japoneză, folosesc și incubatoarele. Găinile din rasa mătase japoneză, fiind foarte docile, ajung să se ridice destul de rar de pe cuibar, crescătorii fiind uneori nevoiți sa le aducă forțat la adă-pătoare, pentru a se hidrata.
Poiată, pe măsura prețiozității rasei…
Pe timpul verii, găinile din rasa mătase japoneză pot umbla mai mult libere, fără probleme. Iarna ridică pretenții. Din cauza temperaturilor scăzute, păsările din rasa mătase japoneză au nevoie de un adăpost bine izolat. O izolație bună a adăpostului se realizează cu vată de sticlă sau minerală. Un alt material izolator foarte bun este și polistirenul expandat. În plus, pentru confortul acestor galinacee, pe podeaua adăpostului trebuie pus talaș sau paie.
Un alt factor care poate influența randamentul găinilor ouă-toare este lumina. Este indicat ca, pe perioada iernii, crescătorii să monteze în adăposturi becuri electrice, care se vor aprinde la apusul soarelui și se vor stinge dupa 3-4 ore.
Carnea, organele și oasele sunt negre!
Păsările din rasa mătase au nevoie de o hrană bogată în proteine, glucide, grăsimi, substanțe minerale, precum și în vitamine. Păsările de mătase nu necesită o hrană diferită de cea a găinilor obișnuite. Crescătorii care doresc să-și expună păsările în cadrul concursurilor internaționale reco-mandă evitarea hranei care conține porumb, deoarece aceasta le poate îngălbeni penajul.
Carnea și ouăle găinilor din aceasta rasă au calități organoleptice deosebite, fiind considerate o delicatesă în marile restaurante. Chiar dacă producția medie de ouă este de circa 120 pe an, găinile din rasa mătase japoneză nu-și sistează ouatul nici măcar pe perioada iernii. Fiind lipsite de colesterol, ouăle găinilor din rasa mătase japoneză sunt deseori recomandate persoanelor care se confruntă cu afecțiuni la ficat. Foarte interesant: carnea, organele, precum și oasele acestei păsări sunt negre!
Tina CONDREA