Raportul primarului Leoreanu catre cetateni

 

„După cinci ani de mandat afirm cu încredere că Romanul este un oraş european, cu o identitate definită şi apreciată atât în ţară cât şi în străinătate, în plină dezvoltare, chiar dacă semnele încheierii crizei economice mondiale întârzie să apară. Doresc să mulţumesc romaşcanilor pentru implicarea constructivă în viaţa cetăţii noastre muşatine şi tuturor instituţiilor şi organizaţiilor care în anul 2013 au cooperat cu Primăria Municipiului Roman. Mă bucură faptul că după aproape cinci ani de mandat romaşcanii au înţeles rolul determinant pe care activitatea de voluntariat o joacă în viaţa şi bunăstarea unei comunităţi şi iată că acţiunile bazate pe participarea benevolă au devenit o normalitate. Municipiul Roman a devenit un participant de tradiţie la acţiunea „Let’s do it Romania!”, cu peste 500 de voluntari, iar finalul anului 2013 a adus şi aprecierea naţională pentru acţiunile voluntarilor eco-patrulelor şcolare romaşcane în cadrul Galei Naţionale a Voluntariatului” a precizat în cuvântul de deschidere a raportului de activitate pe 2013 primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu.

 

Noi locuri de muncă

Municipiul Roman a făcut un prim pas spre trecerea de la „schimbarea la faţă” la „schimbarea profundă şi durabilă”, atragerea investitorilor la Roman depăşind faza dezideratului. Compania multinaţională TRW Automotive a început în 2013 lucrările pentru deschiderea unei fabrici de airbag-uri, care va deveni funcţională în prima parte a anului 2014 şi va asigura în următorii 2 ani aproape 1.500 de noi locuri de muncă.

Afirmarea pe plan regional, naţional şi internaţional a municipiului nostru a fost marcată în 2013 de primirea a doi noi membri în „familia oraşelor înfrăţite cu Romanul”: oraşul Ştefan-Vodă din Republica Moldova şi oraşul Sunchang din Republica Coreea. Înţelegerea de Cooperare încheiată cu reprezentanţii oraşului Sunchang este primul document care consemnează o relaţie internaţională de colaborare a Municipiului Roman cu o localitate din Orientul Îndepărtat.

 

Prioritate pentru accesarea fondurilor europene

Pentru anul 2014 se doreşte asigurarea finanţării proiectelor în lucru şi efectuarea  documentaţiei preliminare pentru o serie de proiecte, astfel încât să fie îndeplinite o parte din etapele necesare înainte de apariţia ghidurilor de finanţare pentru 2014-2020.

Crucială pentru creşterea pe termen mediu şi lung a Municipiului Roman este realizarea unei strategii de dezvoltare durabilă pentru perioada 2014 – 2020, care va defini priorităţile şi investiţiile necesare unei transformări profunde a secularei noastre urbe muşatine. Aceasta va constitui un adevărat program de guvernare locală, care pliat pe nevoile comunităţii va fi un instrument de bază pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2014 – 2020.

 

INVESTIŢII ÎN ANUL 2013

 

Anul 2013 a însemnat în domeniul investiţiilor finalizarea a două mari şi dificile obiective şi anume: Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Roman (PIDU) şi consolidarea blocului de locuinţe din strada Nicolae Titulescu nr. 3 (actual B-dul Roman Muşat nr.17).

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Roman (PIDU) reprezintă proiectul cu cea mai mare finanţare atrasă de administraţia locală în exerciţiul bugetar european 2007-2013 şi cea mai complexă investiţie realizată în Roman după 1989.

Microhidrocentrala de pe râul Moldova este una dintre cele mai mari investiţii derulate în Roman dupa 1990. În termeni valorici, executantul S.C. Construcţii Hidrotehnice S.A.Iaşi a executat aproape 78% din investiţie (17,4 milioane lei) şi are premisele asigurate ca la mijlocul anului 2014 microhidrocentrala să intre în funcţiune.

Precizăm că 21 de comune din cadrul Asociaţiei Roman Metropolitan s-au alăturat proiectului conceput în anul 2013 de către administraţia romaşcană privind achiziţia de energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri. Licitaţia a fost câştigată de firma Getica 95 la un preţ de 411 lei/MWH pentru o cantitate de 7.600 MWH de energie tranzacţionată.

Relaţia cu cetăţenii

Autoritatea locală a continuat şi în 2013 un dialog constructiv cu cetăţenii, orientat spre soluţionarea rapidă a solicitărilor. În scopul eficientizării soluţionării problemelor cetăţenilor, funcţionarii din cadrul Biroului Unic au oferit îndrumare, consiliere şi asistenţă pentru întocmirea documentaţiilor în vederea obţinerii de avize, certificate, autorizaţii în domenii ca: urbanism şi amenajarea teritoriului, cadastru, registru agricol, comercial, transporturi, sistematizare,  taximetrie,  tuturor celor care s-au adresat cu aceste probleme  Primăriei Roman. În anul 2013 s-a discutat cu peste 2.000 de persoane, unele primind clarificări sau soluţii pe loc, iar altele fiind îndrumate către directorii din primărie pentru consultaţii sau către alte instituţii cu competenţă în soluţionarea problemelor ridicate ( A.L.O.F.M.,  Administraţia Financiară, Oficiul Registrului Comerţului, I.T.M., Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia de Sănatate Publică, Casa judeţeană de Pensii, Agenţia pentru Prestaţii Sociale, Judecătoria Roman).

În cadrul programului de audienţe au fost înscrise 700 de persoane, pentru acestea pregătindu-se materialele în funcţie de problemele specificate în fişele de înscriere în audienţe.

 

Evenimente, cultură şi tradiţii

Rolul social-cultural al municipalităţii s-a manifestat şi pe parcursul anului 2013 prin participarea directă sau ca partener la o serie de evenimente culturale definitorii pentru identitatea naţională sau locală. Primăria Municipiului Roman a organizat o serie de acţiuni şi evenimente în colaborare cu Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, Şcoala de Artă „Sergiu Celibidache”, Clubul Copiilor, Casa de Cultură a Sindicatelor Roman, Orchestra „Moldova” din Roman, Ansamblul de dansuri populare „Cununa Moldovei” din Roman, Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” – Neamţ, Ansamblul „Floricică de la munte” din Piatra Neamţ, Societatea Culturală „Clepsydra”, Academia „Petru Tocănel”, Radio Iaşi, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Roman Metropolitan” precum şi cu instituţiile de cult şi unităţile de învăţământ romaşcane.

„Premiile câştigate în 2013 certifică profesionalismul şi calitatea actului administrativ şi reprezintă o încununare a eforturilor comune ale conducerii municipalităţii şi echipei aflate în subordinea sa. Mulţumesc tuturor celor care au sprijinit activităţile şi proiectele iniţiate, instituţiilor care ne-au oferit sprijinul lor financiar şi logistic, dar şi cetăţenilor care ne-au sesizat neajunsurile sau care au venit cu propuneri constructive. Fie ca bunul Dumnezeu să ocrotească Romanul şi romaşcanii!” a precizat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu în finalul prezentării Raportului de activitate pe 2013.